Moje mielone nigdy nie są twarde. Jeden prosty zabieg sprawia, że kotlety wychodzą lekkie jak chmurka

Dodano:
Kotlet pożarski Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Zapomnij o twardych mielonych. Kotlety z tego przepisu zawsze są puszyste. Ich sekret tkwi w jednym, prostym zabiegu.

Oglądałem kiedyś program Roberta Makłowicza, w którym robił kotlety pożarskie. Byłem pewien, że to skomplikowane, arystokratyczne danie. Zaskoczyła mnie prostota i to, jak genialny patent na puszystość w nich tkwi. Dziś to mój sposób na elegancki, ale wciąż bardzo domowy obiad, który smakuje każdemu.

Jak zrobić kotlety pożarskie?

Kluczem do niezwykłej puszystości tych kotletów jest dodanie do masy ubitej na sztywno piany z białek. Działa ona jak naturalny spulchniacz, wtłaczając do mięsa mnóstwo powietrza. Dzięki temu, podczas smażenia, kotlety rosną i stają się niewiarygodnie lekkie i delikatne, a nie zbite i twarde jak klasyczne mielone.

Ważne są też dwa inne składniki. Namoczona w mleku czerstwa bułka, zmielona razem z mięsem, nadaje masie wilgoci i gładkości. Z kolei masło utarte z żółtkami to nośnik smaku i tłuszczu, który sprawia, że nawet chude mięso z indyka po usmażeniu jest soczyste i bogate w smaku.

Zamiast indyka, możesz użyć mielonego mięsa z kurczaka, najlepiej z udek, które jest bardziej soczyste. Do masy świetnie pasuje też posiekana natka pietruszki zamiast koperku.

Przepis: Kotlet pożarski

Puszyste i delikatne kotlety z mielonego indyka, z dodatkiem masła i koperku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
607 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mielonego indyka
  • 1 czerstwa pszenna bułka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyBułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij. Wyrób ją razem z mięsem z indyka. W osobnej miseczce utrzyj masło z żółtkami na gładką masę. Połącz mięso z masą maślaną, dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  2. Dodanie pianyW czystej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy mięsnej w dwóch partiach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia składników.
  3. Formowanie i smażenieZ masy formuj owalne kotlety. Panieruj je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, na średnim ogniu, po około 4-5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i usmażone w środku.

Z czym podać takie kotlety?

Delikatne, puszyste kotlety najlepiej czują się w towarzystwie klasycznych, które podkreślą ich domowy charakter.

  • Kremowe purée ziemniaczane – jego maślana, gładka konsystencja to idealne, neutralne tło dla delikatnego kotleta. To komfortowe i klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi.
  • Mizeria na gęstej śmietanie – jej chłodny, orzeźwiający smak to idealny kontrast dla ciepłego, smażonego kotleta. Kwasowość śmietany i świeżość ogórka świetnie przełamują bogactwo maślanej panierki.
  • Marchewka z groszkiem – słodycz młodych warzyw, ugotowanych i polanych odrobiną masła, wspaniale komponuje się z delikatnym smakiem indyka. Ten dodatek nie tylko dodaje daniu koloru, ale też przywołuje smaki dzieciństwa.
  • Smażone ziemniaki – ugotowane wcześniej ziemniaki, pokrojone w kostkę i odsmażone na maśle na złoty, chrupiący kolor, to pyszna alternatywa dla purée. Ich chrupiąca skórka i miękki środek świetnie pasują do delikatnego kotleta.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...