Takie roladki podasz na co dzień i od święta. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko
Czasem ma się ochotę na coś smacznego, ale dobrze, żeby nie trzeba było na to długo czekać. Czasem po prostu na świątecznym stole jest jakoś pusto i coś wypadałoby dostawić. W tych przypadkach możecie postawić na proste roladki z szynki. Wystarczy trochę wędliny w plasterkach i niewyszukane nadzienie.
Jaka szynka jest najlepsza na roladki?
Roladki możecie zrobić z różnych rodzajów szynki. Dobrze, by była w miarę jednolita, bez przerostów i mocno podwędzonej skórki. Idealnie nadaje się tu więc szynka konserwowa, klasyczna gotowana, a nawet wędlina drobiowa. Ważne jest też, by plasterki były odpowiedniej wielkości – nie za duże i nie za małe. Duże można oczywiście przekroić na pół, ze zbyt wąskimi może być problem.
Czym nadziać roladki z szynki?
Roladki z szynki można napełnić różnymi składnikami. Ja stawiam na sałatkę, bo łatwo i szybko nadziewa się nią plasterki. Można ją przygotować na wiele sposobów, a dziś proponuję naprawdę ekspresowy. Do przygotowania sałatki-farszu wykorzystam: tarty korzeń selera ze słoika, kukurydzę z puszki, jabłko i majonez.
Jak widać, zamienienie tych składników w pyszną mieszankę to kwestia kilku minut. Po zrolowaniu plasterków szynki z tym prostym nadzieniem można je spiąć wykałaczką lub obwiązać cienkim szczypiorkiem, by się nie rozwijały. Na świąteczny stół te roladki najlepiej podać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Będą wyglądać apetycznie i elegancko.
Przepis: Roladki z szynki na przekąskę
Roladki z szynki nadziewane prostą sałatką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 20 plasterków szynki gotowanej lub konserwowej
- 1 słoik tartego selera
- 1 jabłko
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu (lub w połączeniu z jogurtem naturalnym)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sałatkiSeler i kukurydzę odsącz z zalewy. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Składniki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem.
- Formowanie roladekNa jeden koniec każdego plasterka szynki połóż wzdłuż 2 łyżki przygotowanej sałatki. Plasterki zroluj, zepnij wykałaczką, ułóż na półmisku.
Jak zrobić seler do sałatki domowym sposobem?
Jeśli nie macie pod ręką selera ze słoika, ale macie w domu to warzywo, też dacie radę. Obrany korzeń selera trzeba tylko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a potem wrzucić na lekko osłodzony i zakwaszony wrzątek i gotować 2-3 minuty. Potem warzywo trzeba przelać na sito, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pyszny, soczysty seler jest gotowy, by dodać go do sałatki.