To był świąteczny hit babci. Dopiero po latach odkryłem, jak naprawdę robiła rybę po grecku
Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia stawała w kuchni i tarkowała warzywa. Robiła wszystko z pamięci, a i tak jej ryba po grecku była najlepsza na świecie. Nikt inny nie miał odwagi się za nią zabrać. Aż pewnego roku, na moją prośbę, spisała wszystko na starej, pożółkłej kartce. Zaskoczyło mnie, jak proste składniki, w odpowiednich proporcjach, tworzą tak głęboki i niezapomniany smak.
Jak zrobić rybę po grecku?
Kluczem do idealnej ryby po grecku jest balans między delikatną rybą a wyrazistym, słodko-kwaśnym sosem warzywnym. Rybę zawsze smażę krótko, tylko do złotego koloru. Ona „dojdzie” pod ciepłą pierzynką z warzyw, dzięki czemu pozostanie soczysta, a nie sucha. Panieruję ją tylko w mące, bez jajka, dzięki temu panierka nie odkleja się w sosie.
Przy farszu warzywnym najważniejsza jest cierpliwość. Warzywa trzeba dusić powoli, na małym ogniu, aż zmiękną i uwolnią całą swoją naturalną słodycz. Podsmażenie ich najpierw na oleju to podstawa, która wydobywa z nich cały aromat. To właśnie ten długo duszony sos jest sercem tego dania.
Jeśli farsz po dodaniu koncentratu jest za kwaśny, możesz dodać więcej cukru lub jedno małe, starte na tarce słodkie jabłko. Czasem, dla głębszego aromatu, dodaję też do warzyw odrobinę mielonej kolendry.
Przepis: Ryba po grecku mojej babci
Klasyczna polska ryba w duszonych warzywach, idealna na zimno jako świąteczna przystawka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 368 w każdej porcji
Składniki
- 800 g filetów z białej ryby (np. mintaj, dorsz)
- 4 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duży seler
- 2 duże cebule
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 100 g mąki pszennej
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, cukier, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyFilety rybne osusz, pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące i usmaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
- Przygotowanie warzywCebulę pokrój w kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej patelni, na której smażyła się ryba, zeszklij cebulę. Dodaj starte warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż 5 minut. Wlej 1 szklankę gorącej wody, przykryj i duś 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- WykończenieDo warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. W szerokim naczyniu układaj warstwami: porcję gorących warzyw, kawałki ryby, i znowu warzywa. Odstaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc.
Jaką rybę wybrać do tego świątecznego dania?
Najlepiej sprawdzają się tu chude, białe ryby morskie. Klasyką, której używała moja babcia, jest mintaj lub morszczuk. Są tanie, łatwo dostępne i mają zwarte, białe mięso, które nie rozpada się po usmażeniu i uduszeniu w warzywach. Genialnie sprawdzi się też polędwica z dorsza, jest mięsista i praktycznie pozbawiona ości, co jest ogromnym plusem na świątecznym stole. Jeśli chcesz przygotować szlachetniejszą wersję, sięgnij po sandacza. Unikaj ryb tłustych i o intensywnym smaku, jak łosoś czy makrela, będą konkurować z delikatnym, warzywnym sosem.