Zamiast strucli z makiem serwuję eleganckie babeczki. Proste, szybkie, pyszne

Dodano:
Babeczki z makiem Źródło: Shutterstock / Food Arena
Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt bez makowej strucli. Jak dla mnie jest przy niej za dużo pracy, dlatego od lat wybieram szybszy w przygotowaniu wyrób z makiem. Są nim babeczki, które nie tylko dobrze smakują, ale też pięknie wyglądają.

Strucla makowa to jeden z wypieków charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Mak powinien znaleźć się na świątecznym stole, bo ma nam zapewnić pomyślność i dobrobyt. Zamiast jednak zestawiać go z ciastem drożdżowym, wolę połączenie z ciastem kruchym. Doskonale komponuje się z makiem, a przy babeczkach nie ma wiele pracy.

Jak zrobić ciasto na babeczki?

Korpusy do babeczek z makiem robię z ciasta kruchego. Przygotowuję go z całkiem klasycznego przepisu, który zaleca użycie sporej ilości masła, a także żółtka. Po posiekaniu tłuszczu z mąką i dodaniu pozostałych składników, szybko zarabiam z nich jednolite ciasto. Po schłodzeniu rozwałkowuję je na placek o grubości ok. 1/2 cm i wylepiam nim foremki na babeczki. Korpusy piekę na rumiano w 190-200 st. C.

Jak przygotować świąteczne babeczki z makiem?

Gdy mam już upieczone korpusy do babeczek, ten deser robi się raz-dwa. To dlatego, że korzystam z gotowej masy makowej. Napełniam nią korpusy, a na wierzch kładę po łyżce masy serowej. Robię ją, mieszając ze sobą twaróg sernikowy z jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Teraz całość krótko zapiekam w temperaturze 180 st. C, tak by masa serowa lekko się zarumieniła.

Przepis: Babeczki z makiem

Kruche babeczki z makiem i serem na święta

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1–2 łyżki zimnej wody lub śmietany 18% (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ok. 350 g gotowej masy makowej
  • 150 g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaZ podanych składników przygotuj kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na ok. 30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie kropusówCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wylep nim karbowane foremki na babeczki. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
  3. Napełnianie i pieczenieTwaróg sernikowy wymieszaj z jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do każdego kruchego korpusu włóż trochę masy makowej, na wierzchu połóż łyżkę masy twarogowej. Babeczki piecz ok. 10 minut w 180 st. C.

Jak urozmaicić babeczki z makiem?

Babeczki z makiem możecie też przygotować nieco inaczej. Na spód każdego kruchego korpusu możecie położyć trochę masy serowej, a potem przykryć ją masą makową. Pod mak dobrze jest też włożyć wiśnie z konfitury. Odmienić warto też samą masę makową. Wystarczy dodać do niej trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich, laskowych czy pistacjowych albo posiekanych owoców suszonych typu morele, żurawina. W ten sposób cały deser zyska na smaku, wyglądzie i wartości odżywczej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...