Pierś kurczaka nadziewam dwoma składnikami. Kotlet o niebo lepszy niż de volaille

Dodano:
Pierś kurczaka faszerowana szynką i serem Źródło: Shutterstock / Paul Estrada
Idealnie chrupiąca panierka, soczyste mięso, a w środku ciągnący ser i słona szynka. Klasyka, która nigdy się nie nudzi.

Zawsze myślałem, że de volaille to szczyt możliwości, jeśli chodzi o nadziewanego kurczaka. Tymczasem to danie jest o niebo prostsze, a efekt równie spektakularny. Złoty ser wypływający z kotleta przypomina mi poranki, gdy obserwowałem wschód słońca. Prosty farsz potrafi zamienić zwykłego kotleta w małe dzieło sztuki.

Jak przygotować kurczaka faszerowanego serem i szynką?

Cała sztuka polega na tym, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Dlatego zawsze rozbijam pierś kurczaka bardzo cienko, ale delikatnie, żeby nie porobić dziur. Farsz układam na środku, a potem zawijam mięso jak najciaśniej, chowając brzegi do środka. Dzięki temu tworzy się szczelna kieszonka.

Tradycyjnie smażę go na patelni, na złoty kolor. Ale jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję, możesz go upiec. Wystarczy ułożyć panierowane kotlety na blaszce i piec w 180°C przez około 25 minut. Jeszcze szybszą i zdrowszą opcją jest airfryer. Wystarczy kilka minut z każdej strony, a panierka będzie idealnie chrupiąca bez grama dodatkowego tłuszczu.

Przepis: Kotlety z kurczaka z szynką i serem

Chrupiący kotlet z piersi kurczaka z soczystym, ciągnącym się nadzieniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
698 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 600 g)
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaKażdą pierś z kurczaka rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  2. Nadziewanie i panierowanieNa każdym kawałku mięsa ułóż plasterek szynki i sera. Złóż na pół, chowając boki do środka. Każdy kotlet obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  3. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor, aż będą chrupiące i usmażone w środku.

Co jeszcze można dodać do środka?

Klasyczne nadzienie można łatwo zastąpić, tworząc zupełnie nowe wersje tego dania. Oto cztery proste pomysły.

  • Szpinak i ser feta – wersja inspirowana kuchnią grecką. Wystarczy wymieszać odciśnięty szpinak z pokruszoną fetą i odrobiną czosnku. Słony ser i ziemisty smak szpinaku to fantastyczne, lżejsze nadzienie.
  • Suszone pomidory i mozzarella – smak słonecznej Italii. Pokrojone w paski suszone pomidory z zalewy i plasterki mozzarelli to niezwykle aromatyczne i eleganckie połączenie. Po przekrojeniu ser będzie się pięknie ciągnął.
  • Pieczarki z cebulą – klasyka polskiej kuchni. Drobno posiekane pieczarki, podsmażone na złoto z cebulką, to idealny farsz na jesienny obiad. Można do niego dodać odrobinę startego sera dla lepszego sklejenia.
  • Ananas i ser – dla miłośników słodko-słonych połączeń. Plasterek ananasa z puszki i gruby kawałek żółtego sera to kontrowersyjne, ale dla wielu pyszne nadzienie. Słodycz ananasa świetnie przełamuje smak smażonego mięsa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...