Polacy rzadko go jedzą, a jest pyszny nawet na surowo. Mało kalorii, ogrom witaminy C i wsparcie dla wzroku
Groszek cukrowy coraz częściej można kupić nie tylko w formie mrożonki, ale także świeży. To wyjątkowo pyszna i wartościowa przekąska i dodatek do potraw. Kto raz ich spróbuje, chętnie do nich wraca.
Groszek śnieżny a cukrowy – różnice
To warzywo bywa mylone z inną odmianą groszku. Podczas gdy ten cukrowy ma grubsze i bardziej okrągłe strąki, w przypadku śnieżnego (inaczej chińskiego albo magnetout) są one bardziej płaskie i zawierają mniej rozwinięte nasiona.
Różnice dotyczą także konsystencji i smaku. Cukrowy ma grubsze ścianki, jest bardziej chrupiący i słodszy, przypominając zielony groszek w nasionach. Śnieżny jest cienki i delikatny, a przy tym ma trawiaste nuty. Zdecydowanie wolę ten pierwszy, bo jest bardziej wszechstronny i przyjemnie się go je.
Jakie wartości odżywcze ma groszek cukrowy?
Stugramowa porcja surowego groszku cukrowego zapewnia 42 kalorie, 2,8 g białka i 2,6 g błonnika. W tej ilości jest ponad 2/3 dziennej dawki witaminy C oraz 1/4 wymaganej ilości witaminy K. Warzywo dostarcza ponadto witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, witaminę B1 i B6. Są w nim również związki mineralne, ale ponieważ w prawie 90 procentach składa się z wody, ich ilości nie są pokaźne.
Zwyczajowa porcja to 1 szklanka strączków (145 gramów). Taka ilość to 61 kalorii, 4 g białka oraz prawie 4 gramy błonnika.
Co daje jedzenie groszku cukrowego?
Sięganie po to warzywo zaopatruje organizm w kluczowe składniki. Za sprawą witaminy C pomaga utrzymać odporność na wysokim poziomie, natomiast witamina K wspiera kości i stawy, a także reguluje krzepliwość krwi.
Groszek cukrowy jest też źródłem barwników karotenowych, głównie luteiny i zeaksantyny. Są niezbędne w żółtej plamce oka, umożliwiając ostre widzenie. Uzupełnianie ich z dietą poprawia ochronę przed jej zwyrodnieniem związanym z wiekiem oraz rozwojem zaćmy.
Zawarty w strączkach błonnik usprawnia trawienie i ułatwia walkę z zaparciami. W jego skład wchodzi sporo związków rozpuszczalnych w wodzie, które zwiększają sytość. Ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów, są pomocne w utrzymaniu stabilnego stężenia glukozy we krwi. Mogą ponadto wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu.
Trzeba jednak wiedzieć, że w warzywie tym występują puryny, które w organizmie przekształcane są w kwas moczowy. Nadmierna ilość może nasilać objawy u osób z dną moczanową. Na szczęście ich ilość jest o połowę mniejsza niż w mięsie, więc chorzy nie muszą całkiem unikać strączków.
Jak jeść groszek cukrowy?
Nie ma w nim włókna ani twardej wyściółki, dzięki czemu można jeść go na surowo. W tej postaci jest niezwykle smaczny i lekkostrawny. Lubię chrupać go bez dodatków, a także dodawać do sałatek i dań z patelni z warzywami, makaronem czy kurczakiem.
Gdy mam ochotę zjeść groszek cukrowy na ciepło, gotuję go przez 3-5 minut na parze. Jeszcze szybciej robi się w osolonym wrzątku, bo wymaga tylko 1,5-3 minut w garnku. Po odcedzeniu trzeba schłodzić go w zimnej wodzie, by zatrzymać gotowanie. Wtedy ma idealną, jędrną strukturę „al dente”.