Nie masło, nie olej. Mojej jajecznicy smaku i aksamitności dodaje inny produkt

Dodano:
Jajecznica Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Jajecznica to najczęściej jedzona potrawa na śniadanie. To dlatego, że robi się ją szybko, jest pożywna i smaczna. Sposobów na jej przygotowanie jest jednak wiele. Ja niedawno odkryłam chyba najlepszy.

Podstawą jajecznicy są jajka i tak naprawdę nie trzeba wiele dodatków, by zamienić je w pyszne, pożywne śniadanie. Zwykle są to: tłuszcz do smażenia, trochę soli i pieprzu. Można też jednak zastosować nieco inne składniki, by uzyskać równie smaczny albo i smaczniejszy efekt. Wystarczy tylko mieć dobry pomysł. Podrzucam wam mój, może skorzystacie.

Tajemnica smacznej jajecznicy

By jajecznica wyszła smaczna, z pewnością trzeba użyć świeżych jaj. Potem trzeba odpowiednio z nimi postępować, by zamienić je w prostą, pożywną potrawę. Jajka należy wybić do miseczki, rozkłócić z odrobiną soli i pieprzu, a potem przystąpić do smażenia. I właśnie w procesie smażenia tkwi największa tajemnica smaku i kremowej konsystencji tej potrawy. Jak więc należy smażyć jajecznicę? Na średnim ogniu, cały czas i powoli ją mieszając. Smażymy ją do czasu, aż się na wpół zetnie. Taka bowiem będzie miała najdelikatniejszy smak i strukturę. Przeciąganie procesu smażenia sprawi, że jajka całkowicie się zetną, będą sztywne i suche.

Jak zrobić aksamitną jajecznicę?

Mój sposób na aksamitną jajecznicę jest nieco inny. I owszem, smażę ją na niedużym ogniu, ale też sięgam po składnik, który sprawia, że wychodzi nadzwyczaj kremowa. Jest nim majonez – produkt popularny w polskiej kuchni, używany zwykle jako sos do gotowanych jaj i innych potraw.

Majonez doskonale podbija smak i aksamitność jajecznicy. Składa się bowiem w głównej mierze z oleju i żółtek jaj. Nie smażę jednak na nim jajecznicy, a dodaję go w momencie, gdy jajka zaczynają się ścinać. Masę jajeczną wylewam wtedy na patelnię z odrobiną podgrzanej wody, a majonez świetnie zastępuje tłuszcz używany zwykle do smażenia.

Przepis: Jajecznica z majonezem

Aksamitna i pełna smaku jajecznica z dodatkiem majonezu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
200

Składniki

  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekJajka umyj, wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je energicznie widelcem.
  2. SmażenieNa patelni podgrzej odrobinę wody. Wlej masę jajeczną i smaż ją 2-3 minuty, cały czas powoli mieszając. Gdy jajka lekko się zetną, dodaj majonez, całość wymieszaj i za chwilę przełóż na talerz.

Najlepsze dodatki do jajecznicy

Jeśli chcecie, by jajecznica była bardziej pożywna i miała więcej smaku, dorzućcie do niej ulubione składniki. Możecie postawić na szynkę, pomidory czy szpinak. Wystarczy je tylko krótko podsmażyć, by po dodaniu masy jajecznej powstała pełna smaku potrawa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...