Nie imbir i nie kurkuma. To moje zimowe odkrycie, które rozgrzewa i robi cuda z trawieniem

Dodano:
Galangal suszony i świeży Źródło: Shutterstock / HandmadePictures
Po raz pierwszy użyłam jej do gulaszu z dyni i zakochałam się w jej smaku. Azjatycka przyprawa spokrewniona z imbirem i kurkumą ma podobne właściwości i świetnie podkręca dania. Teraz to mój zimowy must-have.

O tej przyprawie słyszałam już wcześniej i wreszcie zdecydowałam się jej spróbować. Zapach galgantu bardzo mnie zaskoczył, bo wyobrażałam sobie coś całkiem innego. Smak okazał się mniej intensywny, niż sądziłam. Dlatego mogę dodawać go do potraw w całkiem sporych ilościach i czerpać z tego korzyści zdrowotne.

Czym jest galangal?

To roślina pochodząca z Azji, która jest spokrewniona z imbirem i kurkumą oraz znana też jako galanga, gałgant chiński, alpinia lekarska, alpinia galgant czy dziki kardamon. Stanowi źródło aromatycznego kłącza, stosowanego jako przyprawa i naturalny lek.

W kuchni wykorzystuje się kilka gatunków alpinii, ale najczęściej używany jest galangal większy (Alpinia galanga). W Polsce najłatwiej dostępny jest w postaci suszonej i mielonej, ale w niektórych sklepach można znaleźć również produkt świeży lub mrożony.

Jak smakuje galangal?

Smak kłącza opisuje się jako imbirowo-pieprzowy z lekką goryczką oraz cytrusowymi i żywicznymi nutami. Galangal jest bardziej pikantny i mniej słodki niż imbir, ale o większej intensywności niż kurkuma.

Suszona przyprawa ma bardziej ziemisty i mniej cytrynowy aromat niż świeża. Mnie kojarzy się z połączeniem kurkumy i pieprzu ziołowego, który bardzo lubię.

Cenne właściwości galangalu

Roślina jest znana od wieków i wykorzystywana w azjatyckim lecznictwie, w tym w Ajurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Używa się jej jako środek rozgrzewający, wspierający krążenie i trawienie, a także łagodzący stany zapalne w układzie oddechowym, nudności i dolegliwości bólowe. Badania naukowe potwierdzają kolejne z tych działań.

Galangal obfituje w silne antyoksydanty, które są pomocne w łagodzeniu zapalenia stawów i bólów mięśni. Dzięki nim może także uśmierzać wzdęcia, gazy i inne objawy niestrawności. Wpływa kojąco na jelita, zwalcza bakterie, grzyby, wirusy i pasożyty oraz poprawia odporność. Związki z kłącza mają też potencjalne właściwości przeciwnowotworowe i mogą zwiększać płodność u mężczyzn.

Alpinia lekarska może ponadto obniżać wysoki poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, co wzmacnia ochronę przed cukrzycą i chorobami serca.

Jakie są skutki uboczne galangalu?

Spożywany w normalnych ilościach jako przyprawa, galgant jest bezpieczny i dobrze tolerowany. Jednak większe dawki mogą powodować zaburzenia żołądkowe i wchodzić w interakcje z lekami. Nie powinny nadużywać go osoby przyjmujące leki przeciw nadkwasocie, bo nasila wydzielanie soku żołądkowego i może niwelować ich działanie. Ponadto gałgantu nie należy łączyć z indometacyną, która jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym (NLPZ).

Jak stosować galangal?

Przyprawa jest popularna między innymi w kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Ma też wiele innych zastosowań, zwłaszcza do sosów, zup, dań typu curry i innych jednogarnkowych. Galangal pasuje między innymi do potraw o wyrazistym i złożonym smaku zawierających czerwone mięso, ryby i owoce morza (neutralizuje ich zapach), ziemniaki, warzywa korzeniowe czy nasiona roślin strączkowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...