Nie kotlety, nie pulpety. Z mięsa mielonego szykuję delikatne, obłędne knelki w sosie
Największe zalety mięsa mielonego to wygoda i szybkość przyrządzenia z niego potrawy. To dlatego tę postać mięsa często kupujemy i szykujemy na codzienny obiad. By jednak nie było nudno, ostatnio skusiłam się na przetestowanie nowej receptury. Z mielonego zrobiłam więc knelki, które wyszły delikatne i soczyste.
Co to są knelki?
Knelki, z języka francuskiego quenelles, to delikatne kluski o podłużnym kształcie. Zwykle robi się je z masy mięsnej, np. drobiowej, wieprzowej lub rybnej. Można też jednak zrobić je z masy warzywnej lub serowej. Mają miękką, puszystą konsystencję i są lekkie. Można je formować je w dłoniach albo przy pomocy dwóch łyżek, gotować we wrzątku, smażyć lub zapiekać. Pierwsza wersja stanowi doskonały dodatek do zup. Pozostałe podane z sosem doskonale sprawdzą się w roli drugiego dania obiadowego.
Jak zrobić delikatne knelki w sosie?
By przygotować smaczne, obiadowe knelki nie trzeba kosztownych składników, ani dużego wysiłku. Do mielonego mięsa wystarczy dodać jajko, namoczoną i odciśniętą tartą bułkę, a także przyprawy. Po dokładnym wyrobieniu, z masy formuje się podłużne knelki. Teraz obtaczam je w skrobi ziemniaczanej, która nadaje potrawie ciekawej konsystencji i wkładam je do gorącego sosu. Po ok. 15-20 minutach gotowania potrawa jest gotowa do podania.
Przepis: Knelki w sosie pieczarkowym
Delikatna potrawa z mięsa mielonego w aromatycznym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki mleka lub wody
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Na sos:
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 200 g pieczarek
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 18% lub 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuPodsmaż cebulę i pieczarki na maśle. Dodaj sól, pieprz i wlej bulion oraz śmietankę. Podduś 10 minut, całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku.
- Przygotowanie masyBułkę tartą namocz w płynie, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też jajko, masło i przyprawy. Dokładnie wyrób masę.
- DuszenieZ mięsnej masy formuj w dłoniach lub przy pomocy dwóch łyżek podłużne kluski. Każdy obtocz w skrobi, kładź je do gorącego sosu. Całość podgrzewaj ok. 15 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku.
Jak podać knelki?
Knelki często są traktowane, jako dodatek do zup. Można je też jednak podać, jako główne danie obiadowe. Najlepiej smakują, gdy podamy lub przyrządzimy je w sosie, np. grzybowym, koperkowym, pomidorowym. Doskonałym dodatkiem będzie np. z purée ziemniaczane, kasza jęczmienna, ryż czy makaron. Do dania warto podać warzywa w ulubionej postaci. Mogą to być warzywa gotowane, duszone czy w postaci surówki.