Podjadam je zamiast słodyczy. Ten słodki owoc wzmacnia odporność i jelita, a wystarczy kilka plasterków dziennie
Suszone mango jest pyszne i jeszcze słodsze niż to świeże. W skoncentrowanej postaci ma też znacznie więcej związków wspierających organizm. Uwielbiam je nie tylko za smak i właściwości. Konsystencja miąższu sprawia, że można długo żuć plasterek, a dzięki temu zjeść go wolniej i nasycić się mniejszą porcją przekąski.
Czy suszone mango jest zdrowe?
Jedzone w odpowiednich ilościach stanowi cenny element diety. Stugramowa porcja pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Suszone mango jest również źródłem witamin A i E. To trzy silne przeciwutleniacze, które wspomagają układ odpornościowy i skórę. Ponadto owoc ten obfituje w mangan i miedź.
Podana ilość zapewnia 3-5 gramów błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. W badaniach pomagał uczestnikom w łagodzeniu przewlekłych zaparć. Nadmiar może jednak powodować wzdęcia i biegunki.
Występujące w owocach przeciwutleniacze, zwłaszcza mangiferyna, mają działanie przeciwzapalne, łagodzące objawy alergii, wspierające układ immunologiczny, obniżające glukozę we krwi, ułatwiające spalanie tłuszczów, chroniące kości i zwalczające drobnoustroje.
Najlepsze właściwości mają produkty zawierające 100% owoców. Niektóre suszone plasterki mango mogą mieć w składzie 3-5 procent dodanego cukru. Wyglądają tak samo, więc warto sprawdzać informacje na opakowaniu i ich unikać.
Dobrze jest upewnić się przy tym, że wybiera się produkt niesiarkowany. Obecność tego konserwantu może wywoływać reakcje nadwrażliwości i alergiczne. Wersja bez dwutlenku siarki jest tylko nieznacznie ciemniejsza i według mnie lepsza w smaku.
Czy suszone mango jest kaloryczne?
Ten zdrowy produkt dostarcza niestety sporych dawek kalorii i cukru. O ile świeże mango ma tylko 60-70 kcal, w 100 gramach tego suszonego jest około 300 kcal i 50-60 gramów cukrów prostych. Dokładna kaloryczność przekąski zależy od odmiany i stopnia wysuszenia miąższu. Taka porcja zapewnia także około 3 g białka i 2 g tłuszczu.
Ile można zjeść suszonego mango?
Najlepsza porcja suszonego mango to 30-50 gramów dziennie, co dostarcza 90-150 kalorii i odpowiada zwykle 2-4 plasterkom. Liczba zależy od ich wielkości: mały może ważyć około 5 gramów, a duży – aż 15-20 gramów.
Natomiast osoby z cukrzycą i insulinoopornością powinny znacznie ograniczyć porcje tego owocu. W przypadku uregulowanych zaburzeń podaje się ilość 15-20 gramów dziennie, ale najlepiej skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.
Większe dawki suszonego mango mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi i przeciwcukrzycowym, więc nie należy ich ze sobą łączyć.