Buraki na Wigilię gotuję inaczej niż wszyscy. Jeden trik sprawia, że każdy prosi o dokładkę tej sałatki
Do tych buraczków mam wielki sentyment. Takie jadałam w dzieciństwie na Święta, jednak wtedy nie wiedziałam, dlaczego smakują nieporównanie lepiej niż zwykła sałatka. Na szczęście zdążyłam zapytać babcię, jak się je robi. Przepis przetrwał, a ja mogę przekazywać go dalej.
Jak zrobić sałatkę z buraków z musztardą?
Buraków na tę sałatkę nie gotuję w wodzie, tylko w bulionie warzywnym. Dzięki temu są niezwykle bogate w smaku. Wybieram do tego małe sztuki, które mają zwykle mniej ziemistych nut i są szybsze w przygotowaniu. Obieram je dopiero po odcedzeniu wody, bo w ten sposób nie tracą koloru.
Bulwy kroję w słupki za pomocą mandoliny lub szatkownicy, ale można użyć tarki o grubym oczku. Dokładam do nich tylko dodatki smakowe, między innymi czosnek, ocet balsamiczny i miód, ale największą robotę robi tu musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Całość jest lekko słodka i kwaśna, a przy tym aromatyczna, więc idealnie pasuje do ryb i mięs.
Przepis: Sałatka z buraków z musztardą
Pyszny dodatek do potraw z buraków gotowanych w bulionie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg drobnych buraków
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie burakówWyszoruj buraki i ugotuj do miękkości w bulionie. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paseczki albo grubo zetrzyj.
- Mieszanie sałatkiPrzeciśnij czosnek przez praskę, połącz z olejem, musztardą, octem i miodem, dodaj sól i pieprz. Polej buraki dressingiem, dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Co dodać do sałatki z buraków?
To danie ma wiele pysznych wersji, zwykle z większą liczbą dodatków niż moja sałatka. Do ugotowanych czy upieczonych bulw dokłada się zwykle cebulę bądź czosnek, coś słodkiego oraz kwaśnego. Do najpopularniejszych składników należą:
- cebula lub por,
- jabłko, gruszka czy pomarańcza,
- kiszony lub konserwowy ogórek,
- świeża albo konserwowa papryka,
- tarty chrzan lub sos chrzanowy,
- jajko ugotowane na twardo,
- ugotowana biała fasola,
- groszek lub kukurydza z puszki,
- suszone śliwki, żurawina, wiśnie,
- ser feta albo kozi,
- orzechy włoskie i inne,
- pestki słonecznika, dyni, sezam i inne nasiona,
- musztarda Dijon zamiast ziarnistej,
- majonez zamiast winegretu,
- maślana zasmażka zamiast sosu,
- posiekana natka pietruszki, koperek, szczypiorek.