To najlepsza wersja polędwiczki, jaką jadłam. Kilka tanich składników wynosi ją na wyżyny
Jeśli planujecie przygotować na obiad polędwiczkę wieprzową, mam dla was najlepszy przepis. Zrobicie ją ekspresowo, a wyjdzie mięciutka i doskonała w smaku. Będziecie też mieć doskonały sos do polania np. ziemniaków czy ryżu. Taki obiad ucieszy całą rodzinę.
Jak przygotować polędwiczkę, by była miękka?
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu. Z tego powodu jest dość wrażliwa na zbyt długą obróbkę termiczną. Jeśli więc chcecie, by mięso to wyszło miękkie i soczyste, nie pieczcie ani nie smażcie jej zbyt długo.
Piekąc polędwiczkę, warto ją najpierw zrumienić na patelni, a potem piec ok. 20 minut w 180 st. C pod przykryciem. Jeśli zaś szykujecie polędwiczkę na patelni, smażcie ją do zrumienienia, a potem podduście w sosie czy na małym ogniu. Wtedy każdego zachwyci smakiem, miękkością i soczystością.
Jak zrobić polędwiczkę z patelni na obiad?
Polędwiczkę na patelni można przygotować na wiele sposobów. Poniższy jest jednak naprawdę doskonały. Zapewnia bowiem mięsu pełen smak, miękkość i soczystość. Duża w tym zasługa dodatków, czyli cebuli, wędzonego boczku, pieczarek i śmietanki. Wieprzowe mięso doskonale wtapia się w przygotowany z nich sos, a całość zjada się z wielką przyjemnością.
Przepis: Polędwiczka z patelni
Polędwiczka wieprzowa duszona w aromatycznym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 650 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 500 g
- 150 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml bulionu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki tymianku lub rozmarynu
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, pokrój w plastry. Lekko spłaszcz każdy dłonią, oprósz, solą i pieprzem. Mięso zrumień na patelni z gorącym olejem. Przełóż je na talerz.
- Przygotowanie sosuNa patelni zrumień pokrojony w kostkę boczek. Dodaj pokrojoną cebulę i pieczarki. Smaż całość ok. 8 minut, aż odparuje z grzybów nadmiar wody. Dodaj posiekany czosnek i tymianek, chwilę przesmaż.
- Duszenie mięsaNa patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj musztardę. Gotuj całość ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu włóż podsmażone plastry polędwiczki. Całość duś ok. 5 minut na małym ogniu. Sos dopraw do smaku.
Polędwiczka z patelni – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, które ułatwią przygotowanie tego dania.
- Polędwiczkę do tej potrawy należy pokroić w dość cienkie plastry i zrumienić na patelni. Można je wcześniej obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne.
- Mięso po zrumienieniu należy przełożyć na talerz i dodać je dopiero do niemal już gotowego sosu. Dzięki temu nie będzie zbyt długo podgrzewane i zachowa soczystość.
- Jeśli chcecie zagęścić sos, możecie do niego dodać trochę startego sera żółtego lub pokruszony ser pleśniowy. Dobrym rozwiązaniem jest też wlanie do sosu odrobiny mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.
- Tak przygotowaną wieprzowinę można podać z gotowanymi ziemniakami, z ryżem lub pieczywem.