Rano zmiksuj i wstaw do lodówki. Wrócisz z pracy, a pełen białka deser już będzie czekać

Dodano:
Sernik na zimno Źródło: Shutterstock / Shyripa Alexandr
Ten wysokobiałkowy deser w szklance to tylko trzy składniki. Robi się go w kilka minut, a potem już tylko wystarczy poczekać, aż stężeje.

Ten deser w szklance to doskonała przekąska na słodko. Idealna jako zdrowy deser czy coś słodkiego po ciężkim dniu. To także solidna porcja białka, bo bazą deseru jest twaróg. Przygotowanie jest wręcz dziecinnie proste i ekspresowe.

Jak zrobić wysokobiałkowy deser w szklance?

Ten deser to trzy składniki: galaretka owocowa, wrzątek i twaróg. Może być w kostce, może być popularny klinek. Aby serniczek był idealnie kremowy, wybierz twaróg tłusty lub półtłusty.

Rada: galaretkę i wrzątek możesz od razy wrzucić do kielicha blendera i miksować, aż żelatyna dobrze się rozpuści. Ten zabieg zamieni galaretkę w puszystą piankę. To sprawi, że gotowy deser będzie miał przyjemną, lekką konsystencję. Dopiero do pianki dorzuć serek i zmiksuj na gładką masę.

Tu d razu smaczna wskazówka: do bazowego przepisu można dodać owoce. Można je zmiksować albo powrzucać do szklanki z wylaną masą z sera i galaretki. Mogą to być np. borówki albo maliny. Śmiało sięgaj po owoce mrożone, np. wiśnie, porzeczki czy leśne jagody. Pyszną opcją jest zmiksowanie masy serowej z bananem – powstanie intensywnie bananowy w smaku i kremowy deser.

Przepis: Sernik na zimno z trzech składników

Szybki deser w szklankach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 1 galaretka owocowa
  • 250 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówGalaretkę rozpuść we wrzątku. Dodaj twaróg i zmiksuj na gładko.
  2. Robienie deseruPrzełóż masę do szklanek lub foremek. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Inne pomysły na wysokobiałkowy sernik

Nasz przepis możesz potraktować jako pyszną inspirację do tworzenia własnych sernikowych miksów, które są jednocześnie zdrową, pełną białka, słodką przekąską. W przepisie bazą deseru jest twaróg, ale może to być również serek wiejski albo skyr.

Do deseru można dodać inne składniki, nie tylko owoce, które wpłyną na jego smak. To np. wiórki kokosowe, gorzkie kakao, ale też – jeśli ma być bardziej słodko i rozpustnie – kruche ciasteczka lub herbatniki. W takiej wersji możesz je wyłożyć na dno foremki i zalać masą serową. Powstanie prosty, a pyszny sernik na zimno.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...