Tak podane kopytka są proste, a smakują genialnie. Wystarczy podsmażyć dwa składniki
Lubię domowe kluski, a zwłaszcza kopytka. Można je podać do różnych potraw, ale ja i moja rodzina chętnie zjadamy je same. Niemal same, bo tak naprawdę z pyszną okrasą. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a kluski wychodzą bardzo smaczne. Zobaczcie, jak łatwo je przyrządzić.
Jak przygotować ziemniaki na kopytka?
Na kopytka przeznacza się ziemniaki, które zawierają sporo skrobi. Dzięki niej ziemniaki ładnie trzymają kształt i nie rozpadają się w czasie gotowania. Mają też odpowiednią strukturę.
Kopytka robi się z gotowanych ziemniaków. Dlatego najpierw należy ziemniaki umyć, obrać, a potem opłukać i wrzucić na osolony wrzątek. Gdy ziemniaki będą miękkie, należy je odcedzić i osuszyć, tak by pozbyć się z nich wody w jak największym stopniu. Jeszcze ciepłe ziemniaki warto przepuścić przez praskę. Potem należy je odstawić, by wystygły. Nie należy zagniatać ciasta z ciepłych ziemniaków, bo będzie kleiste.
Jak zrobić pyszną okrasę do kopytek?
Ulubione kopytka mojej rodziny to te okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle. Smakują nieco, jak pierogi leniwe, ale tak naprawdę ta okrasa świetnie do nich pasuje. Dodaje im bowiem chrupkości i doskonałego, maślanego smaku. Takie kopytka można jeść bez innych dodatków.
Przepis: Kopytka z chrupiącą okrasą
Kluski ziemniaczane podane z tartą bułką zrumienioną na maśle
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki tartej bułki
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich jajko, skrobię, mąkę i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Formowanie i gotowanieCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski. Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- PodawanieKopytka wyjmij z wody, odsącz, rozłóż na talerze. Tartą bułkę zrumień na patelni z masłem. Polej nią kopytka.
Inne sposoby podania kopytek
Kopytka możecie też podać z innymi dodatkami. Doskonale będą smakować z sosem grzybowym czy pomidorowym. Lekkie kopytka podacie z pesto czy z podduszonym szpinakiem. Można je też zapiec z żółtym serem i podsmażoną cebulką, zapiec pod beszamelem czy z kurczakiem i szpinakiem. Dobrze też smakują kopytka odsmażane. Najlepiej smażyć je na maśle, po tym, jak dobrze wystygną. Ciepłe będą przywierać do patelni i się rozpadać.
Kluski te doskonale też smakują, jako dodatek do dań obiadowych. Najlepiej harmonizują z mięsami duszonymi w sosie, z gulaszem czy mięsem pieczonym podanym z sosem pieczeniowym.