Tartą cukinię mieszam z kilkoma składnikami. Tak robię wytrawne muffinki na przekąskę

Dodano:
Muffinki z cukinią Źródło: Shutterstock / Hanna Hafarava
Muffinki mogą być słodkie lub wytrawne, a robi się je bardzo szybko. Wystarczy tylko połączyć składniki mokre z suchymi i wstawić do piekarnika. Często robię wytrawne muffinki, które potrafią zastąpić kanapki czy niezdrowe przekąski.

Muffinki z wyglądu przypominają babeczki, jednak są cięższe i bardziej wilgotne. To zasługa dodawanego tłuszczu, a także składników typu starte warzywa. Właśnie z ich udziałem szykuję wytrawne muffinki, które pakuję dzieciom do szkoły, a mnie i mężowi do pracy. Każdy z nas woli je od kanapek, bo są naprawdę smaczne.

Jak przygotować cukinię na muffinki?

Cukinia to doskonały dodatek do wytrawnych muffinek. Obniża ich kaloryczność i zwiększa wilgotność, a jej smak zupełnie nie jest wyczuwalny. Przed dodaniem do ciasta cukinię trzeba umyć, wytrzeć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem trzeba ją lekko oprószyć solą, odstawić na 10 minut i odcisnąć z warzywa nadmiar soku. Tak przygotowaną cukinię można już wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta.

Jak zrobić wytrawne muffinki z cukinią?

Przygotowanie tych wytrawnych muffinek trwa tylko parę chwil. W jednej misce trzeba połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Potem do mokrych dodać suche i całość krótko wymieszać. Na końcu do ciasta dodaje się startą cukinię i ser oraz pestki. Przygotowanym ciastem należy napełnić foremki na muffinki, posypać dodatkową porcją pestek i wstawić do piekarnika. Teraz wystarczy poczekać ok. 20-25 minut, by muffinki się upiekły.

Przepis: Muffinki z cukinią

Wytrawne muffinki z dodatkiem cukinii, sera i pestek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • papryka mielona słodka i pikantna
  • oregano lub bazylia
  • 120 g startego sera
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPrzygotuj cukinię Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10 minut, po tym czasie odciśnij dokładnie warzywo.
  2. Mieszanie składnikówW jednej misce wymieszaj jajka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. W drugiej wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Suche składniki wsyp do mokrych, wymieszaj. Połącz z cukinią, startym serem i połową nasion.
  3. Napełnianie i pieczenieCiastem napełnij foremki na muffinki do 2/3 wysokości. Muffinki posyp pozostałymi nasionami, piecz ok. 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Inne dodatki do wytrawnych muffinek

Wytrawne muffinki można też przygotować z innymi dodatkami. Cebulę doskonale zastąpi posiekany por, a cukinię np. tarta marchewka, posiekana papryka, kukurydza z puszki czy liście szpinaku. Do muffinek można też dorzucić pokrojoną na nieduże kawałki szynkę albo wędzony boczek. Jeśli chodzi o ser, to najlepiej sprawdzą się tu te o wyrazistym smaku, np. feta, cheddar. Jeśli macie ochotę na pikantne muffinki, dodajcie do nich trochę sproszkowanego chilli lub harrisy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...