Z tą panierką polędwiczka wychodzi obłędnie soczysta. Wystarczy jeden prosty trik
Polędwiczka to najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny. Można ją przygotować na wiele sposobów, np. piec, smażyć, dusić, grillować. W każdej postaci smakuje doskonale, pod warunkiem że nie przeciąga się zbyt długo obróbki termicznej. Inaczej mięso robi się suche i twarde. Dziś pokażę wam, jak zrobić soczystą polędwiczkę w pysznej, chrupiącej panierce.
Jak przygotować polędwiczkę do smażenia?
Przy przygotowaniu polędwiczki nie ma dużo pracy. Mięso wystarczy oczyścić z błon, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Teraz pozostaje ją odpowiednio przyprawić. Do smażenia nie stosuję mokrej marynaty ani zbyt wielu przypraw. Polędwiczkę oprószam tylko czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem i odstawiam na pół godziny. Tyle wystarczy, by to delikatne mięso nabrało smaku.
Jak zrobić polędwiczkę w chrupiącej panierce?
Gdy macie już przyprawioną polędwiczkę, pozostaje tylko obtoczyć ją w panierce i usmażyć. Panierkę robię niemal w tradycyjny sposób. Składa się ona z mąki, jajek i tartej bułki, tyle że wymieszanej z wiórkami kokosowymi. To dzięki temu ostatniemu produktowi mięso zyskuje słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest też nadzwyczaj chrupiące. Trzeba je tylko smażyć na sporej ilości oleju, by nie było surowe w środku.
Przepis: Polędwiczka w chrupiącej panierce
Polędwiczka wieprzowa smażona w kawałkach w aromatycznej panierce
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki mąki
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanka tartej bułki
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, oczyść z błon, osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 2 części. Oprósz je czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
- Przygotowanie panierkiW osobnych naczyniach przygotuj: mąkę, rozkłócone jajko, tartą bułkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzej oleju.
- SmażenieKażdy kawałek polędwiczki panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z wiórkami. Kładź mięso na gorący olej i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będzie dosmażone, a panierka chrupiąca.
Jak podać polędwiczkę w chrupiącej panierce?
Po usmażeniu polędwiczkę warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem powinna odpocząć ok. 5-8 minut, dzięki czemu w środku będzie równomiernie soczysta.
Usmażoną w całości polędwiczkę wieprzową, przed podaniem należy pokroić z ukosa w grubsze plastry. Doskonale będzie smakować podana z ugotowanym na sypko ryżem, surówką (np. z kiszonej kapusty) i sosem, np. czosnkowym, jogurtowo-limonkowym czy chutneyem z mango.