Najdelikatniejsze kotlety z lekkostrawnego mięsa. Jeden dodatek, a wychodzą soczyste i mięciutkie

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / NataliaPopova
Moja rodzina uwielbia kotlety mielone, ale nie takie klasyczne, a delikatne. Robię je z wyjątkowego mięsa i prostego dodatku, dzięki czemu wychodzą mięciutkie i soczyste. Po prostu zachwycają smakiem.

Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Klasycznie robi się je z mielonego mięsa wieprzowego, które zawiera sporo tłuszczu. Dzięki temu kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Ja jednak robię je z delikatniejszego mięsa, a soczystości dodaję im prostym składnikiem.

Z jakiego mięsa można zrobić kotlety mielone?

Choć tradycyjne kotlety mielone robi się z wieprzowiny, to jednak można je też przygotować z innego mięsa. By kotlety mielone były bardziej aromatyczne, mięso wieprzowe można połączyć z wołowym. Na mielone dobrze też nadaje się mięso cielęce oraz drobiowe, np. z kurczaka, indyka. Ponieważ jest ono chude, mięsną masę należy wzbogacić w odpowiednie dodatki, by kotlety nie wyszły zbyt suche.

Sposób na soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone często robię z mięsa drobiowego. Jest bowiem delikatne i chude. By jednak przyrządzona z niego potrawa wyszła soczysta i smaczna, oprócz jajka, bułki tartej i przypraw dodaję też trochę majonezu. Dobrze łączy się z pozostałymi składnikami i nawilża mięsną masę. Dzięki temu moje kotlety mielone wychodzą naprawdę smaczne. Cała rodzina woli je od tradycyjnych, wieprzowych mielonych.

Przepis: Drobiowe kotlety mielone

Delikatne, soczyste kotlety mielone z mięsa drobiowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • ok. 1 szklanka bułki tartej
  • 1–2 łyżki zimnej wody lub mleka
  • papryka mielona słodka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie masyW misce umieść mięso mielone, jajko, majonez, 3-4 łyżki tartej bułki, posiekaną cebulę i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt zwarta, dodaj też 1-2 łyżki płynu. Mięso dopraw.
  2. Formowanie i smażenieZ mięsnej masy formuj kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż je na gorącym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Inne sposoby na soczyste mielone

Klasycznym dodatkiem podnoszącym soczystość kotletów mielonych jest namoczona i odciśnięta bułka. W przypadku kotletów z mięsa drobiowego nie zawsze jest ona dobrym wyborem. Mięso to jest bowiem rzadkawe, a namoczona bułka dodatkowo je rozrzedza. Dlatego ja wybieram bułkę tartą, którą ewentualnie też można delikatnie namoczyć. Innymi zabiegami zwiększającymi soczystość mięsnej masy są: podsmażona na oleju cebulka, dodatek 1-2 łyżki lodowatej wody, starte warzywa, np. cukinia. By drobiowe mielone nie wyszły suche, należy je smażyć na średnim ogniu i nie przeciągać zbytnio czasu obróbki termicznej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...