Najdelikatniejsze kotlety z lekkostrawnego mięsa. Jeden dodatek, a wychodzą soczyste i mięciutkie
Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Klasycznie robi się je z mielonego mięsa wieprzowego, które zawiera sporo tłuszczu. Dzięki temu kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Ja jednak robię je z delikatniejszego mięsa, a soczystości dodaję im prostym składnikiem.
Z jakiego mięsa można zrobić kotlety mielone?
Choć tradycyjne kotlety mielone robi się z wieprzowiny, to jednak można je też przygotować z innego mięsa. By kotlety mielone były bardziej aromatyczne, mięso wieprzowe można połączyć z wołowym. Na mielone dobrze też nadaje się mięso cielęce oraz drobiowe, np. z kurczaka, indyka. Ponieważ jest ono chude, mięsną masę należy wzbogacić w odpowiednie dodatki, by kotlety nie wyszły zbyt suche.
Sposób na soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone często robię z mięsa drobiowego. Jest bowiem delikatne i chude. By jednak przyrządzona z niego potrawa wyszła soczysta i smaczna, oprócz jajka, bułki tartej i przypraw dodaję też trochę majonezu. Dobrze łączy się z pozostałymi składnikami i nawilża mięsną masę. Dzięki temu moje kotlety mielone wychodzą naprawdę smaczne. Cała rodzina woli je od tradycyjnych, wieprzowych mielonych.
Przepis: Drobiowe kotlety mielone
Delikatne, soczyste kotlety mielone z mięsa drobiowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- ok. 1 szklanka bułki tartej
- 1–2 łyżki zimnej wody lub mleka
- papryka mielona słodka
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Wyrabianie masyW misce umieść mięso mielone, jajko, majonez, 3-4 łyżki tartej bułki, posiekaną cebulę i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt zwarta, dodaj też 1-2 łyżki płynu. Mięso dopraw.
- Formowanie i smażenieZ mięsnej masy formuj kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż je na gorącym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Inne sposoby na soczyste mielone
Klasycznym dodatkiem podnoszącym soczystość kotletów mielonych jest namoczona i odciśnięta bułka. W przypadku kotletów z mięsa drobiowego nie zawsze jest ona dobrym wyborem. Mięso to jest bowiem rzadkawe, a namoczona bułka dodatkowo je rozrzedza. Dlatego ja wybieram bułkę tartą, którą ewentualnie też można delikatnie namoczyć. Innymi zabiegami zwiększającymi soczystość mięsnej masy są: podsmażona na oleju cebulka, dodatek 1-2 łyżki lodowatej wody, starte warzywa, np. cukinia. By drobiowe mielone nie wyszły suche, należy je smażyć na średnim ogniu i nie przeciągać zbytnio czasu obróbki termicznej.