To warzywo z patelni pasuje do wielu obiadów. Jest zdrowe, przyrządzam je w 10 minut

Dodano:
Jarmuż z patelni Źródło: Shutterstock / from my point of view
Do obiadu powinno się podać porcję warzyw. Mogą być surowe, gotowane, pieczone czy smażone. Ja często decyduję się przyrządzić je na patelni, bo to łatwe i szybkie. A poza tym, taka jarzynka ma mnóstwo smaku.

Niewątpliwie najwartościowszym dodatkiem do obiadu jest surówka. Surowe warzywa zawierają bowiem najwięcej witamin. Jednak niektóre o wiele lepiej smakują, gdy podda się je obróbce termicznej. Tak właśnie jest z tymi zdrowymi liśćmi, które po podsmażeniu na patelni robią się delikatne i aromatyczne.

Wartość odżywcza jarmużu

Warzywo do obiadu, które przyrządzam na patelni to jarmuż. Odznacza się mocno pofałdowanymi liśćmi o ciemnozielonym kolorze. Jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Przede wszystkim zawiera dużo beta-karotenu, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Poza tym stanowi doskonałe źródło witaminy C, K, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Warzywo to jest też bogate w błonnik i sole mineralne, a w szczególności w wapń, magnez, potas i żelazo.

Dzięki takiemu składowi jarmuż działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i kości, dobrze wpływa na wzrok. Zawarte w nim składniki wykazują także silne właściwości przeciwutleniające.

Jak przygotować jarmuż na patelni?

Jarmuż można jeść surowy, jednak dla mnie jest zbyt sztywny i twardy. O wiele bardziej smakuje mi po przyrządzeniu na patelni. A robi się go bardzo prosto. Porwane na kawałki listki należy podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Po 4-5 minutach smażenia, trzeba je doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Ja na koniec posypuję tę jarzynkę sezamem, dzięki czemu robi się jeszcze bardziej apetyczna i zdrowa.

Przepis: Jarmuż z patelni

Szybka i zdrowa jarzynka do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300-400 g jarmużu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jarmużuJarmuż dokładnie opłucz, osusz. Oderwij liście od twardych łodyg. Listki porwij na mniejsze kawałki.
  2. SmażenieNa patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj jarmuż i mieszając, smaż go kilka minut, aż straci jędrność.
  3. DoprawianieJarmuż dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Posyp go sezamem, podawaj na ciepło.

Smażony jarmuż – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy przyrządzaniu i serwowaniu jarmużu z patelni.

  • Jarmużu nie należy smażyć zbyt długo, a tylko tyle, by zmiękł, lecz pozostał jędrny i zielony. Zbyt długie smażenie nadaje mu gorzkawego smaku.
  • By jarmuż po przyrządzeniu na patelni był miękki i delikatny, warto podlać go odrobiną wody lub bulionu i dusić chwilę pod przykryciem.
  • Aby otrzymać bardziej chrupiący jarmuż, należy smażyć go na większym ogniu bez przykrycia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...