Te paluszki ziemniaczane królują na moim stole. Rodzina i znajomi uwielbiają tę przekąskę
Przekąski są bardzo różnorodne. Jedne zdrowe, drugie mniej, wytrawne i słodkie. Można je kupić gotowe lub przygotować samemu. U mnie największym wzięciem cieszą się zawsze te wytrawne i chrupiące. I najlepiej domowej roboty. Tu doskonale wpisują się paluszki ziemniaczane, które robi się naprawdę szybko.
Jak przygotować ziemniaki na paluszki?
Te paluszki ziemniaczane robi się z gotowanych ziemniaków. Najlepiej do tego celu nadają się ziemniaki o sporej zawartości skrobi, a więc nie takie, jak na sałatkę. Ziemniaki należy umyć, obrać, opłukać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Potem trzeba je odcedzić, odparować i przepuścić przez praskę. Teraz należy je pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczniecie robić ciasto z ciepłych ziemniaków, będzie kleiste.
Jak zrobić chrupiące paluszki ziemniaczane?
Podstawą ciasta na te chrupiące paluszki są ziemniaki. Do ugotowanych, wytłuczonych i wystudzonych trzeba tylko dodać jajko, trochę mąki, przypraw i posiekaną natkę pietruszki i raz-dwa zagnieść ciasto. Teraz pozostaje podzielić je na kawałki, a z każdego uformować cienkie paluszki. Każdy paluszek obtacza się w tartej bułce i smaży na sporej ilości oleju. Gdy panierka się zrumieni, paluszki można zdjąć z patelni. By nie były zbyt tłuste, należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Paluszki są gotowe do podania.
Przepis: Paluszki ziemniaczane
Chrupiące paluszki ziemniaczane idealne na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 jajko
- 4–5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówUgotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dokładnie odparuj i przeciśnij przez praskę lub ugnieć na purée. Ziemniaki dobrze wystudź.
- Przygotowanie ciastaDo ziemniaków dodaj jajko, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz i czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Jeśli się klei, dodaj więcej mąki.
- Formowanie i smażenieBlat oprósz mąką. Ciasto podziel na porcje. Z każdej formuj podłużne wałeczki o grubości ok. 1,5 cm i długości 8-10 cm. Każdy obtocz w tartej bułce. Paluszki smaż na sporej ilości gorącego oleju, aż będą rumiane.
Jak podać paluszki ziemniaczane?
Paluszki ziemniaczane najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Warto podać do nich gęsty sos do maczania. Może to być np. sos czosnkowy przygotowany z jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku albo sos paprykowy z gęstego jogurtu, koncentratu pomidorowego, mielonej papryki słodkiej i ostrej. Każdy z sosów trzeba oczywiście doprawić jeszcze solą i ewentualnie pieprzem.