Jesienią tę „miksturkę zdrowia” piję regularnie. Kilka tanich składników, a chroni przed infekcjami
Jesienią wiele osób mierzy się z infekcjami. Uskarżają się na ból gardła, głowy czy katar. Mnie od dwóch lat ten problem omija. I myślę, że duża w tym zasługa napoju, który o tej porze roku piję regularnie. Robię go z prostych, tanich składników i nie muszę już przepłacać za leki z apteki.
Jak działają składniki „miksturki zdrowia”?
Moją miksturkę zdrowia robię z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Są to: cytryna, imbir, miód, kurkuma, pieprz i woda, którą całość rozcieńczam. Każdy z tych składników doskonale wpływa na zdrowie.
- Cytryna stanowi doskonałe źródło witaminy C, która naturalnie wzmacnia odporność. Działa też antyoksydacyjnie i pomaga zwalczać wolne rodniki.
- Miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wspiera pracę układu odpornościowego, łagodzi kaszel i podrażnienia gardła.
- Imbir działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Rozgrzewa też organizm, poprawia krążenie, łagodzi przeziębienia.
- Kurkuma zawiera kurkuminę – silny związek przeciwzapalny i antyoksydacyjny. Wspiera układ odpornościowy, pomaga w regeneracji i pracy wątroby.
- Pieprz działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i rozgrzewająco. Zawiera piperynę, która wzmacnia skuteczność kurkumy i poprawia wchłanianie np. witaminy C.
Jak zrobić „miksturkę zdrowia”?
Przygotowanie mojej miksturki zdrowia jest bardzo proste. Wystarczy wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć lub drobno posiekać świeży imbir. Składniki te dodaję do przegotowanej, ciepłej wody. Łączę z miodem, kurkumą i pieprzem. Całość dobrze mieszam i już mam napój, który skutecznie chroni mnie przed przeziębieniami.
Przepis: Miksturka zdrowia
Prosty napój na podniesienie odporności
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 70
Składniki
- 1 cytryna
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówImbir obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach lub drobno posiekaj. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij z niej sok.
- MieszanieDo szklanki wlej wodę. Dodaj do niej imbir, sok z cytryny, kurkumę, miód i szczyptę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
Wskazówka: By w pełni skorzystać z walorów zdrowotnych miodu, nie należy go dodawać do napojów o temperaturze wyższej niż 40 st. C.
Jak pić „miksturkę zdrowia”?
Ten zdrowy napój jest najbardziej wartościowy, gdy wypijemy go od razu po przygotowaniu lub w ciągu 10-15 minut od przygotowania. Przed wypiciem warto go zamieszać, bo kurkuma opada na dno. Miksturkę zdrowia najlepiej pić na czczo, ewentualnie między posiłkami. Profilaktycznie wystarczy ok. 200 ml dziennie. Przy przeziębieniu, osłabieniu można po nią sięgać dwa razy dziennie.