Ten deser robię w 5 minut. Kultowe wafle z PRL-u smakują jak beztroskie dzieciństwo
Nostalgia ma słodki smak, a najlepszym tego dowodem jest klasyczny waflowiec. To moim zdaniem jeden z największych deserowych hitów z czasów PRL-u. Kiedy półki sklepowe świeciły pustkami, a każda mama i babcia musiała wykazać się kreatywnością, ten deser ratował sytuację. W swojej prostocie jest genialny: kruche warstwy i słodkie, rozpływające się w ustach nadzienie. Dziś postawię na najbardziej lubianą i bogatą wersję – wafle tortowe przekładane gotową masą kajmakową. To jest po prostu smak beztroskiego dzieciństwa.
Jak przygotować wafle przekładane kajmakiem
Wafle z kajmakiem to przepis na momenty, kiedy „na już” potrzebny jest deser, a czasu i składników mamy niewiele. Kluczem do sukcesu jest dociśnięte i dobre schłodzenie wafli.
Przepis: Wafle kajmakowe
Wafle tortowe przekładane masą kajmakową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 25
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 3 wafle tortowe
- 1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania
- Przekładanie wafli masąPierwszy wafel tortowy posmaruj sporą warstwą masy kajmakowej, tak by napełniła ona wgłębienia i wystawała ponad kratkę. Przykryj drugim waflem i dociśnij go. Drugi wafel znów posmaruj obficie masą kajmakową i przykryj trzecim waflem. Wafel dobrze dociśnij.
- Schładzanie wafliTak przygotowane wafle umieść między dwoma deskami kuchennymi i wstaw na kilka godzin do lodówki. Złożone wafle możesz przekroić wzdłuż na połowę i ułożyć jeden na drugim, by zajmowały mniej miejsca w lodówce.
Pomysły na inne szybkie nadzienie do wafli
Wafle tortowe można wypełnić praktycznie wszystkim. Jeśli nie masz ochoty na kajmak, zrób to tak, jak robiło się kiedyś – kreatywnie i z tym, co jest pod ręką. Moimi ulubionymi alternatywami, które przygotowuje się równie szybko, są:
- Domowy dżem – najprostsza wersja, ale smakuje wybornie. Wybieram dżem śliwkowy, który jest bardziej gęsty, albo porzeczkowy dla kontrastu słodyczy z kwaskowym akcentem.
- Masa z mleka w proszku – mleko w proszku, masło i cukier puder to baza na krem, który konsystencją przypomina nadzienie z popularnych batonów. Do smaku możesz dodać odrobinę wanilii, gorzkiego kakao lub rumu (w wersji dla dorosłych).
- Czekoladowa polewa – rozpuszczam w kąpieli wodnej dobrą czekoladę z odrobiną masła i mleka, a następnie smaruję wafle. Po schłodzeniu polewa zastyga, tworząc chrupiącą i elegancką warstwę.
Jeśli masz w domu okrągłe wafle i nie wiesz, co z nimi począć. Polecam przepis mojej redakcyjnej koleżanki. Katarzyna robi z nich obłędne krokiety. Zobacz jej przepis na ekspresowe krokiety bez naleśników.