Do ciasta już nie wlewam mleka. Tak robię najlepsze, jogurtowe racuchy z jabłkami

Dodano:
Racuchy z cukrem pudrem Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Gdy nie mam pomysłu na kolację, zwykle przyrządzam racuchy. Składniki na nie mam zwykle pod ręką. Są niewyszukane, a potrawa smakuje doskonale. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić pyszny, ciepły posiłek.

Kolacja na ciepło może oznaczać przeróżne potrawy. Jedną z najprostszych i najłatwiejszych do przygotowania są racuchy. Wystarczy tylko wziąć kilka niewyszukanych składników, wymieszać je na gładką masę i dodać pokrojone jabłka. Po usmażeniu całość smakuje, że palce lizać!

Jakim płynem rozrobić ciasto na racuchy?

Podstawowe składniki ciasta na racuchy to: mąka, jajka, spulchniacz i płyn. Tradycyjnym spulchniaczem są drożdże, jednak o wiele szybciej przyrządzimy tę potrawę na proszku do pieczenia lub sodzie. Jeśli zaś chodzi o płyn, najczęściej dodaje się mleko. Jednak o wiele lepiej w tej roli sprawdzają się mleczne napoje fermentowane. Ja zwykle sięgam po jogurt naturalny, dzięki któremu ciasta ma odpowiednią konsystencję i smak. Można go jednak zastąpić maślanką czy kefirem. Te trzy napoje są lżejstrawne od mleka, bo zawierają mniej laktozy.

Jak zrobić proste, puszyste racuchy?

Przygotowanie jogurtowych racuchów zaczynam od obrania i rozdrobnienia jabłek. Można je zetrzeć na dużych oczkach, ale u mnie w domu wszyscy lubią, gdy kawałki jabłek są większe i lepiej wyczuwalne. Dlatego kroję je nożem w sporą kostkę. Potem mieszam ciasto. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, trochę proszku do pieczenia i tyle jogurtu naturalnego, by powstało dość gęste, ale płynne ciasto. Na koniec łączę je z jabłkami i jest gotowe do smażenia.

Przepis: Racuchy jogurtowe z jabłkami

Puszyste racuchy idealne na wczesną kolację lub podwieczorek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 kwaskowe jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Krojenie jabłekJabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój na nieduże kawałki.
  2. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, wymieszaj ją z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka i jogurt naturalny, rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Wymieszaj je z jabłkami.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż racuchy po ok. 2 minuty z każdej strony, by były rumiane. Oprósz je cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami – kilka wskazówek

Racuchy z jabłkami można podać na podwieczorek, przekąskę lub wczesną kolację. Zjedzone zbyt późno, mogą nam zalegać na żołądku. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

  • By racuchy były lżejsze dla żołądka, po zdjęciu z patelni należy je osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Do ciasta na racuchy można dodać 1-2 łyżeczki cukru. Jednak nie należy przesadzać z jego dodatkiem, bo racuchy łatwo będą się przypalać. Lepiej oprószyć je cukrem pudrem po usmażeniu.
  • Do racuchów najlepiej dodać kwaskowe w smaku jabłka. Wtedy cała potrawa, mimo, że na słodko, będzie miała orzeźwiający smak.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...