Wilgotne i puszyste ciasto migdałowe na maślance. 10 minut pracy, resztę robi piekarnik
Ciasta maślankowe nie potrzebują dużo uwagi, dlatego to dobry przepis dla zabieganych, ale też dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. To także deser, który można zrobić razem z dziećmi: najmłodsi bez trudu poradzą sobie z kolejnymi krokami. Wystarczy wymieszać składniki, wrzucić na wierzch płatki migdałów, włożyć blachę z ciastem do piekarnika i na kolejne 50 minut o nim zapomnieć. Do wymieszania składników potrzebujesz tylko dwóch misek i widelca, żadnych mikserów i robotów.
Jak zrobić ciasto migdałowe na maślance?
Ciasto maślankowe to proste ciasto, które wychodzi puszyste i wilgotne. Tę przyjemną teksturę daje mu połączenie maślanki, oleju i dodatek środków spulchniających, które intensywnie wchodzą w reakcję w kwaśną maślanką. Tu nie trzeba wielkiej precyzji, bo składniki miesza się jedynie do ich połączenia.
Do ciasta jako aromat dodajemy dwa składniki: cukier wanilinowy oraz kilka kropli olejku migdałowego do deserów. Olejek migdałowy można pominąć, jednak warto pamiętać, że świetnie podkręca smak tego ciasta. Można też ewentualnie dodać do masy na ciasto odrobinę likieru amaretto (likier migdałowy).
Płatki migdałowe wysypujemy na wierzch przed pieczeniem, a potem już wkładamy ciasto do piekarnika.
Przepis: Ciasto migdałowe na maślance
Proste ciasto bez miksera.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 441 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3-5 kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g płatków migdałów
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, aromat migdałowy, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż migdały. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Jak podawać ciasto migdałowe na maślance?
Nasza propozycja to prosta, ale smaczna i elegancka wersja, czyli ciasto jedynie oprószone cukrem pudrem. Ale jeśli chcesz, można je udekorować np. polewą czekoladową lub lukrem.
To ciasto doskonałe jako deser do filiżanki dobrej kawy lub herbaty. Świetnie pasuje do ciepłych jesienno-zimowych napojów z cynamonem, miodem, cytryną czy imbirem. Dzieciom z pewnością posmakuje podane z kubkiem gorącego kakao lu czekolady.