Biorę jedną puszkę i jeden pojemniczek. Po zmieszaniu mam pożywną pastę na kanapki

Dodano:
Pasta z tuńczyka i twarogu Źródło: Shutterstock / Yulia Davidovich
Z czym zrobić smaczne kanapki na śniadanie? U mnie nie przejdą już szynka, ani żółty ser. Odkąd robię tę ekspresową pastę z dwóch składników, stała się domowym numerem jeden. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo pożywna.

Jeśli znudziły wam się już klasyczne dodatki do kanapek, przygotujcie pastę. Może być twarogowa, jajeczna czy rybna, a najlepiej rybno-twarogowa. Właśnie taką robi się najszybciej, bo wystarczy sięgnąć po rybę z puszki i twarożek z pojemniczka. Po zmieszaniu całość ma dość łagodny smak i jest niezwykle pożywna.

Jaką rybę dodać do pasty?

Do pasty można wykorzystać ryby wędzone lub z puszki. Jeśli chodzi o wędzone, najlepiej sprawdzają się ryby o sporej zawartości tłuszczu i delikatnym mięsie, np. makrela. Jeśli zaś chodzi o rybki z puszki, do wyboru są szproty, sardynki i śledzie w oleju i w sosie pomidorowym, a także tuńczyk w sosie własnym i w oleju. I właśnie tę ostatnią rybę chciałabym wam polecić. To dlatego, że jak na rybę ma dość delikatny smak i nie zawiera ości.

Jak zrobić pastę rybno-twarogową?

Pasta rybno-twarogowa ma wiele zalet. Jest bardzo pożywna, bo zarówno ryby, jak i twaróg dostarczają pełnowartościowego białka oraz wapnia i fosforu. Ryby stanowią też źródło cennych kwasów tłuszczowych. Poza tym jest bardzo smaczna, bo twaróg ziarnisty świetnie przełamuje rybny smak tuńczyka w oleju.

A poza wszystkim, ta pasta jest prosta do zrobienia. Wystarczy bowiem wymieszać dwa opakowania produktów i pasta jest gotowa. Jeśli chodzi o tuńczyka, lekko odsączam go z oleju. Podobnie robię z twarożkiem ziarnistym, z którego odlewam większość śmietanki. Składniki pasty można mniej lub bardziej rozdrobnić widelcem, a na końcu doprawić całość solą i pieprzem.

Przepis: Pasta rybno-twarogowa

Pożywna pasta śniadaniowa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 200 g twarożku ziarnistego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTuńczyka odsącz delikatnie z oleju, lekko rozdrobnij widelcem. Twarożek ziarnisty dokładniej odsącz ze śmietanki.
  2. Łączenie składnikówTuńczyka wymieszaj z twarożkiem ziarnistym. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz połączyć z posiekaną natką lub koperkiem.

Co jeszcze warto dodać do pasty rybno-twarogowej?

Jeśli chcecie podkręcić smak tej pasty, możecie do niej dodać trochę drobno posiekanej cebuli albo szczypiorku. Dobrym dodatkiem będzie też koperek lub natka pietruszki. By pasta wyszła bardziej kremowa, można do niej dodać 1-2 łyżki majonezu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...