To najzdrowszy deser pod słońcem. Parę owoców, parę minut i można zajadać

Dodano:
Sałatka owocowa Źródło: Shutterstock / from my point of view
Twoja rodzina liczy na deser, a ty masz tylko kilka owoców? Fantastycznie, zrobisz z nich niezwykle zdrową przekąskę. Nie dostarczy wielu kalorii, za to mnóstwo wartościowych składników. A jej przygotowanie jest banalnie proste.

Desery można podzielić na te mniej i bardziej zdrowe. Do tych wartościowych z pewnością należą te z dodatkiem owoców. A co, jeśli deser składa się tylko i wyłącznie z owoców? Odpowiedzcie sobie sami, a potem przygotujcie taką prostą i przepyszną sałatkę. Nikt z domowników z pewnością jej nie odmówi.

Dlaczego warto jeść sałatkę owocową?

Owoce można jeść na przekąskę, ot tak po prostu. Chwycić w dłoń jabłko i je schrupać, czy zjeść banana. Jednak, gdy wymieszamy kilka rodzajów owoców, różniących się kolorem, smakiem i teksturą powstanie przepyszna kompozycja. Co więcej – nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Owoce nie dostarczają wielu kalorii, za to mnóstwa cennych składników. Wśród nich jest błonnik, który poprawia trawienie. Są też witaminy, np. C, beta-karoten, które wzmacniają organizm. Szczególną rolę pełnią zawarte w owocach antyoksydanty, chroniące komórki przed niekorzystnymi zmianami i spowalniające procesy starzeniowe.

Jak zrobić sałatkę owocową?

Sałatkę owocową najlepiej przygotować ze świeżych, sezonowych owoców. Wtedy będzie najzdrowsza i najsmaczniejsza. Jesienią warto więc sięgnąć m.in.: po banany, kiwi, pomarańcze, mandarynki, mango, kaki, granat. Z tej mieszanki da się przygotować fantastyczną, niezbyt słodką przekąskę. I to w parę chwil, bo owoce wystarczy tylko rozdrobnić i wymieszać. Całość warto też skropić sokiem z cytryny, by sałatka była bardziej orzeźwiająca w smaku.

Przepis: Jesienna sałatka owocowa

Soczysty deser witaminowy dla rodziny

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe, jędrne banany
  • 1 owoc kaki
  • 1 mango
  • 2 kiwi
  • 1/2 granata
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Krojenie owocówBanany obierz, pokrój w talarki. Kaki i kiwi obierz, przekrój na cztery części, pokrój w plasterki. Mango pokrój w kostkę. Z granatu wyjmij nasiona.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione owoce umieść w salaterce, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Wierzch sałatki owocowej posyp listkami mięty.

Czym można wzbogacić sałatkę owocową?

Smak i wartość odżywczą sałatki owocowej można podnieść różnymi dodatkami. Warto ją np. polać smużkami miodu albo jogurtem naturalnym. Dobrymi dodatkami do tej przekąski będą też: orzechy włoskie, laskowe czy migdały, a także granola albo musli. Dekoracyjnie całość można posypać listkami mięty lub melisy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...