Zamiast pizzy serwuję taką zapiekankę. Ta kolacja na ciepło jest szalenie prosta i pyszna
Kolacja na ciepło to jest to! Smakuje o wiele lepiej niż zwykłe kanapki, zjada się ją z wielką przyjemnością i doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu, jak ją przygotować, skorzystajcie z mojego pomysłu. Oto prosta zapiekanka à la pizza, która zawiera takie same dodatki, jak słynny placek. Jednak zamiast ciasta, sięgam po makaron.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
Podstawą tej mojej apetycznej zapiekanki jest makaron. Nim wymieszam go z dodatkami, gotuję go al dente, czyli tak, by pozostał lekko twardawy. Najlepiej sprawdzi się tu nieco grubszy makaron, typu świderki, penne, kolanka. Po ugotowaniu w osolonym wrzątku tylko go odcedzam i osączam. Nie hartuję zimną wodą, bo wtedy gorzej łączy się z dodatkami.
Jak zrobić prostą kolację na ciepło?
Ta kolacja na ciepło w smaku przypomina pizzę, ale jest szybsza i łatwiejsza do przygotowania. Tak naprawdę, jeśli chodzi o składniki, różni się tylko brakiem ciasta. Zamiast zagniatać je z mąki, drożdży i wody, po prostu gotuję makaron. Potem mieszam go z takimi samymi składnikami, jakie zwykle dodaję do pizzy i wstawiam do piekarnika. Cała rodzina zjada to danie ze smakiem i już zyskało miano jednej ze smaczniejszych kolacji na ciepło w moim wykonaniu.
Przepis: Zapiekanka à la pizza
Kolacja na ciepło o smaku pizzy pepperoni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 300 g grubszego makaronu
- 2/3 szklanki przecieru pomidorowego
- oregano
- sól, pieprz
- 150 g startej mozzarelli
- 80 g salami w cienkich plasterkach
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, osącz, przestudź. Przecier pomidorowy dopraw oregano, solą i pieprzem.
- Łączenie składnikówUgotowany makaron wymieszaj z sosem pomidorowym, połową startego sera i plasterkami salami. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadź.
- PieczenieWierzch posyp pozostałym startym serem. Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Inna wersja zapiekanki à la pizza
Do mojej zapiekanki à la pizza dodaję sos pomidorowy, plasterki salami i starty ser. Dzięki temu mam makaronową wersję pizzy pepperoni. Jeśli jednak chcecie, możecie wymieszać z makaronem swoje ulubione składniki. Mogą to być np.: kawałki ananasa z puszki i paski szynki albo pokrojona cebula, papryka i salami czy jedynie sos pomidorowy i ser. Wierzch zawsze posypcie dodatkowym serem, dzięki czemu powierzchnia nie wyschnie, a będzie chrupiąca i przyjemnie ciągnąca.