Zostały mi żółtka po bezie, więc zrobiłem te kruche ciastka. Maślane, delikatne i znikają zanim wystygną

Dodano:
Kruche ciastka z żółtkami Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza
W weekend piekłem bezę i zostało mi kilka żółtek. Sięgnąłem więc po szybki przepis na maślane, kruche ciastka. Lubię go za prosty skład i łatwość wprowadzania modyfikacji.

W długi weekend w mojej kuchni rządziła beza z kremem mascarpone i borówkami. Zostało mi po niej sporo żółtek, a wiadomo – nic nie może się zmarnować. Postanowiłem zrobić kruche ciastka z żółtkami. Są rewelacyjnie proste, szybkie i tak maślane, że dosłownie rozpływają się w ustach. To idealny wypiek na chłodny, jesienny dzień i do popołudniowej kawy.

Jak przygotować kruche ciastka z żółtkami

Sekret kruchych ciasteczek tkwi w szybkim wyrabianiu ciasta i odpowiednim schłodzeniu. Masło musi być zimne, a sam proces łączenia składników nie powinien trwać długo, żeby ciasto nie stało się gumowate. Po połączeniu wszystkich elementów owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut lub na kwadrans do zamrażarki. Dzięki temu ciasto się ustabilizuje i łatwiej będzie je rozwałkować i wycinać kształty. U mnie tym razem padło na ulubione foremki moich dzieci – z serii dinozaury.

Przepis: Kruche ciastka z żółtkami

Proste maślane ciastka idealne do wykorzystania nadmiaru żółtek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 6 sztuk żółtek jaj
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną i cukier puder. Dodaj szczyptę soli. Zimne masło pokrój na małe kawałki i dodaj do sypkich składników. Palcami połącz masło z suchymi składnikami, by powstały grudki ciasta. Dodaj żółtka i szybko zagnieć jednolite ciasto. Powinno być gładkie i zwarte.
  2. ChłodzenieOwiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
  3. PieczeniePiekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3-5 mm. Za pomocą foremek wycinaj dowolne kształty ciasteczek. Układaj ciastka na blasze, zachowując niewielkie odstępy. Piecz przez 10-12 minut, aż brzegi delikatnie się zarumienią.

Ostudzone ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku.

Co dodać do ciasta, by nadać ciasteczkom inny smak?

To jest przepis bazowy, który daje duże pole do popisu, jeśli chodzi o smakowe wariacje maślanych ciastek. Fanom czegoś bardziej aromatycznego, polecam dodanie do mąki łyżeczki mielonego cynamonu (to dodatek idealny do jesienno-zimowych wypieków) lub gorzkiego kakao (wtedy odejmij 1-2 łyżki mąki, zastępując je kakao, żeby zachować proporcje składników).

W kruchych ciastkach świetnie sprawdza się też świeży smak cytryny (lub pomarańczy) – wystarczy utrzeć skórkę z jednego dokładnie umytego owocu (tylko żółtą część, uważając, by nie zetrzeć białej warstwy, bo ma dużą gorycz) i dodać ją do ciasta razem z żółtkami.

Z kolei dla miłośników korzennych smaków, polecam świeżo starty korzeń imbiru (dodany z jajkami) lub 1/2 łyżeczki suszonej przyprawy dosypanej do mąki. Zapewniam, że każda z tych opcji sprawi, że kruche ciastka z żółtkami nabiorą nowego, zaskakującego charakteru.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...