Do buraków dodaję ten owoc z zamrażarki. Ta sałatka wzmacnia serce i poprawia krążenie jak eliksir

Dodano:
Sałatka z buraków z wiśniami Źródło: Pixabay / congerdesign
Buraki to absolutny top produktów dla serca. W połączeniu z popularnymi owocami nie tylko genialnie smakują. Taka sałatka to wyjątkowo skuteczne wsparcie dla krążenia i mięśni.

Czerwone bulwy nie mają sobie równych, jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne. Nieraz zaleca je sam lekarz, gdy problemem jest anemia, wysokie ciśnienie czy zła tolerancja wysiłku. Gdy oprócz jabłka i cebuli dodaję do nich wiśnie, sałatka działa jak odżywczy eliksir dla mięśni, w tym również tego sercowego.

Jak zrobić sałatkę z buraków z wiśniami?

Buraki najpierw piekę w mundurkach, natomiast wiśnie biorę z mrożonki. Przed użyciem rozkładam je na talerzu i stawiam na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli chcę zrobić więcej sałatki, która będzie jedzona dłużej, rozmrażam owoce inną metodą. Wsypuję je do zamkniętego naczynia i umieszczam w lodówce na 4-6 godzin albo na całą noc. Bez dostępu powietrza i w niskiej temperaturze ryzyko rozwoju bakterii jest najmniejsze.

Do tej potrawy robię prosty cytrynowy dressing, który doprawiam suszonym tymiankiem i estragonem, ale jeśli nie mam tego drugiego, używam bazylii. Trzecią przyprawą jest mielony kminek, który balansuje słodycz składników, pogłębia ich smak i nadaje ciepłe korzenne nuty. Pomaga też zrównoważyć ziemisty posmak buraka.

Przepis: Sałatka z buraków z wiśniami

Połączenie pieczonych buraków i owoców to pyszny dodatek do mięsa i ryby

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
121 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g małych buraków
  • 100 g mrożonych wiśni
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1 mała cytryna
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie burakówUmyj buraki, włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiecz do miękkości przez około 60 minut. Następnie ostudź je i obierz.
  2. Szykowanie sosuW tym czasie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej, zioła i kminek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Mieszanie sałatkiPokrój cebulę w piórka. Obierz jabłka i pokrój razem z burakami w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużym oczku. Połącz z cebulą i wiśniami, polej sosem i wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki.

Dlaczego sałatka z buraków z wiśniami jest dobra na serce?

Buraki są bogate w azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne, co powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego. Poprawia także natlenienie komórek w organizmie, w tym mięśni. Zwiększa wydolność i poprawia tolerancję wysiłku.

Oprócz tego w bulwach występują silnie działające przeciwzapalne składniki, które chronią naczynia krwionośne i hamują rozwój miażdżycy. Co więcej, buraki to produkt krwiotwórczy, wspomagający produkcję czerwonych krwinek.

Również wiśnie stanowią skarbnicę substancji zmniejszających stan zapalny i chroniących komórki serca przed uszkodzeniami. Pomagają one łagodzić bóle mięśni po wysiłku i przyspieszają ich regenerację, a ponadto obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL.

Oba produkty są dobrym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i wspiera ich mikroflorę. W ten sposób pośrednio chroni przed zaburzeniami lipidowymi i nadciśnieniem. Takie połączenie to ponadto źródło potasu, który powoduje usuwanie nadmiar sodu z organizmu i obniża ciśnienie krwi.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...