Gdy mam czerstwe pieczywo, zamieniam je w pyszne śniadanie. Wystarczą trzy dodatki

Dodano:
Tosty francuskie Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Na weekend kupuję zwykle za dużo chleba. Finał jest taki, że w poniedziałek wciąż mam pieczywo, tylko niezbyt świeże. Nigdy go nie wyrzucam, tylko zamieniam w coś nadzwyczaj smacznego.

Pomysłów na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa jest sporo. Bułki można ususzyć i zetrzeć na tarce, a przydadzą się do panierowania. Chleb, ale też bułki można przerobić na grzanki do zupy czy sałatki. Gdy zaś podgrzejemy takie lekko czerstwe pieczywo, będzie smakować rewelacyjnie. Właśnie w ten sposób robię pyszne śniadanie.

Z jakiego pieczywa zrobić tosty francuskie?

Tosty francuskie to doskonały pomysł na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa. Pieczywo bowiem kroi się na kromki, a potem zanurza w mieszance jajka i mleka i smaży na tłuszczu. W ten sposób powstają chrupiące, mięciutkie tosty, którym nikt nie potrafi się oprzeć.

Na tę potrawę wręcz zaleca się stosować lekko czerstwe pieczywo. Świeże może bowiem rozpaść się w czasie smażenia. Jeśli chodzi o rodzaj pieczywa, najbardziej uniwersalne jest delikatne, pszenne. Można więc sięgnąć po chleb tostowy, chałkę, bułki czy pszenny chleb.

Jak zrobić chrupiące tosty francuskie?

Przygotowanie tostów francuskich jest proste i szybkie. Spokojnie zdążycie je zrobić na śniadanie przed wyjściem do pracy. Pieczywo wystarczy pokroić na kromki, a w głębszym talerzu rozmieszać jajka z odrobiną mleka. W mieszance zanurza się pieczywo, po kilka sekund z każdej strony, a potem kładzie je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Tu dobrze sprawdzą się masło klarowane lub olej rzepakowy. Każdą kromkę należy smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, by ładnie się zrumieniła.

Przepis: Tosty francuskie

Tosty francuskie z miodem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa, np. tostowego, chałki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • miód do polania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczywo pokrój w grubsze kromki. Jajka wybij do miseczki, rozkłóć z mlekiem przy pomocy widelca.
  2. Smażenie i podawanieKażdą kromkę pieczywa zanurz z obu stron w jajku z mlekiem i od razu kładź na gorącą patelnię z tłuszczem. Kromki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podaj je z miodem.

Jak podać tosty francuskie?

Tosty francuskie można podać na słodko lub wytrawnie. Jeśli chodzi o wersję słodką, jest chyba najpopularniejsza i najbardziej lubiana. Tak przygotowane tosty doskonale bowiem będą smakować posypane cukrem, wymieszanym z cynamonem, polane miodem lub syropem klonowym albo posmarowane dżemem. W wersji wytrawnej te chrupiące tosty można podać z serem, szynką, awokado czy jajkiem sadzonym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...