To ciasto pachnie dzieciństwem. Kruche, maślane i z dżemem, znika zanim zdąży wystygnąć

Dodano:
Kruche ciasto z dżemem Źródło: Shutterstock / Yuliia Balchenko
Kruche ciasto z dżemem to idealny deser na co dzień i od święta. Pracy przy nim jest niewiele, a smak zachwyca! Zapraszam po przepis.

Rozpływające się w ustach kruche ciasto z dżemem to mój pewniak. Często wracam do poniższego przepisu, ponieważ gwarantuje, że ciasto wyjdzie idealne. Przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste, a smak wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Jaki dżem wybrać do kruchego ciasta?

Do poniższego przepisu pasuje każdy dżem o gęstej konsystencji. Doskonale sprawdzi się również gęsta marmolada, powidło lub konfitura. Ogromną zaletą przepisu jest możliwość dopasowania smaku nadzienia do swoich preferencji – możesz użyć zarówno słodkich, jak i kwaskowatych przetworów z własnej spiżarni lub ze sklepu. Polecam upiec kruche ciasto m.in. z dżemem z czarnej porzeczki, z ciemnych winogron, truskawkowym, powidłem śliwkowym, marmoladą wieloowocową, konfiturą z malin czy dzikiej róży. Zamiast przetworów możesz wykorzystać na nadzienie świeże owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, borówki.

Jak przygotować kruche ciasto z dżemem?

Kruche ciasto robię z mąki pszennej typu 500 i mąki krupczatki (proporcje: 1:1). Możesz użyć samej mąki pszennej lub krupczatki. Do ciasta dodaję zimne masło, zimne żółtka, cukier puder oraz odrobinę zimnej wody (możesz zastąpić ją zimną śmietaną 18%). Składniki szybko wyrabiam i schładzam ciasto w lodówce przez 1 godzinę lub w zamrażalniku przez 30 minut. 2/3 schłodzonego ciasta wykładam na dno formy, a resztę ścieram na tarce i wykładam na nadzienie.

Przepis: Kruche ciasto z dżemem

Maślane ciasto rozpływa się w ustach, a warstwa dżemu świetnie przełamuje jego smak.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
389 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól

Na nadzienie:

  • 300 g ulubionego dżemu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaNa stolnicy wymieszaj mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz z suchymi składnikami, siekając nożem. Dodaj żółtka oraz zimną wodę i szybko wyrób jednolite ciasto. Uformowane w kulę ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika.
  2. WykonanieŚredniej wielkości formę prostokątną, kwadratową lub okrągłą wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłóż na dno formy. Dodaj nadzienie i przykryj pozostałym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.
  3. PieczeniePiecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Kruche ciasto z dżemem można podawać bez dodatków oraz oprószone cukrem pudrem.

Opcjonalne dodatki do kruchego ciasta z dżemem

Smak prostego wypieku możesz zmienić, nie tylko nadziewając placek różnymi przetworami lub świeżymi owocami, ale także:

  • dodając warstwę pysznej bezy – pianę z 3 białek, 2/3 szklanki cukru i 2 łyżek mąki ziemniaczanej wyłóż na dżem i przykryj startym na tarce ciastem (zamiast cukru i mąki ziemniaczanej możesz dodać do ubitych białek 1 opakowanie owocowego kisielu);
  • smarując ciasto przed dodaniem dżemu roztopioną czekoladą;
  • układając na dżemie kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • posypując starte na tarce ciasto przed pieczeniem płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami,
  • dodając do ciasta nieco kakao, cynamonu, mielonych goździków lub mieszankę przypraw korzennych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...