Nie pomidorowa, nie ogórkowa, a kartoflanka. Ta tania, pożywna zupa jest idealna na chłodne dni
Kartoflanka to zupa znana w Polsce od lat. Gotowano ją na wiele sposobów, w zależności od tradycji, regionu i pory roku. Tradycyjna kartoflanka była przyrządzana bez mięsa, ale w niektórych domach gotowano ją na mięsnym wywarze lub z dodatkiem wędzonki. Jednak nawet w wersji bezmięsnej jest smaczna i sycąca, bo zawiera dużo ziemniaków i jest zabielana.
Jakie są podstawowe składniki kartoflanki?
Kartoflanka to prosta zupa, której podstawą są popularne, tanie warzywa, czyli: ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula. Smaku tej potrawie dodają przyprawy: czosnek, listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. By zupa miała pełniejszy smak i aromat, najpierw na tłuszczu należy podsmażyć cebulę i czosnek. Potem dodaje się pozostałe warzywa i przyprawy, a na koniec zaprawia całość śmietaną.
Pożywniejsza wersja kartoflanki przewiduje podsmażenie najpierw pokrojonej wędliny, np. wędzonego boczku, kiełbasy. Na wytopionym z nich tłuszczu podsmaża się warzywa, a całość można zalać mięsnym wywarem.
Jak zrobić ekspresową kartoflankę?
Najszybsza i najsmaczniejsza wersja kartoflanki, to ta z dodatkiem wędzonki. Zupa ta jest tania, a pełna smaku. Da się ją przygotować w mniej więcej pół godziny, więc doskonale sprawdzi się też w dni robocze.
Jej przygotowanie należy zacząć od oczyszczenia i pokrojenia warzyw. Rozdrobnić trzeba też wędlinę, np. wędzony boczek, cienką kiełbasę. Należy je zrumienić w garnku, a potem przełożyć na talerz. Na wytopionym tłuszczu podsmaża się pokrojoną cebulę i czosnek, a potem dodaje rozdrobnione ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Po krótkim przesmażeniu do garnka należy wlać wodę, dodać przyprawy i całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec do zupy dodaje się wędzonkę, a gdy odda wywarowi smak, zupę warto zabielić śmietaną.
Przepis: Kartoflanka z wędzonką
Aromatyczna, tania zupa z dodatkiem ziemniaków i wędliny
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 6-7 ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła lub oleju
- 100 g wędzonego boczku lub cienkiej kiełbasy
- 1,5 l wody
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, pokrój w większą kostkę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- Gotowanie zupyWędlinę pokrój w kostkę, zrumień w garnku na tłuszczu, przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, chwilę przesmaż. Dodaj wodę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Wykańczanie zupyDo zupy dodaj wędzonkę, gotuj 2-3 minuty. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. W miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i wymieszaj.
Jak odmienić smak kartoflanki?
Jeśli w czasie gotowania kartoflanki dodacie do niej trochę zakwasu na żur, otrzymacie zalewajkę. Ta kwaśna zupa też jest bardzo smaczna, a przy tym ma wyrazisty smak.