Nie pomidorowa, nie ogórkowa, a kartoflanka. Ta tania, pożywna zupa jest idealna na chłodne dni

Dodano:
Zupa kartoflanka Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Kartoflanka nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, ale idealnie nadaje się na chłodne dni. Dzięki dodatkowi ziemniaków i wędzonki jest bardzo pożywna, a robi się ją szybko i z tanich składników.

Kartoflanka to zupa znana w Polsce od lat. Gotowano ją na wiele sposobów, w zależności od tradycji, regionu i pory roku. Tradycyjna kartoflanka była przyrządzana bez mięsa, ale w niektórych domach gotowano ją na mięsnym wywarze lub z dodatkiem wędzonki. Jednak nawet w wersji bezmięsnej jest smaczna i sycąca, bo zawiera dużo ziemniaków i jest zabielana.

Jakie są podstawowe składniki kartoflanki?

Kartoflanka to prosta zupa, której podstawą są popularne, tanie warzywa, czyli: ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula. Smaku tej potrawie dodają przyprawy: czosnek, listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. By zupa miała pełniejszy smak i aromat, najpierw na tłuszczu należy podsmażyć cebulę i czosnek. Potem dodaje się pozostałe warzywa i przyprawy, a na koniec zaprawia całość śmietaną.

Pożywniejsza wersja kartoflanki przewiduje podsmażenie najpierw pokrojonej wędliny, np. wędzonego boczku, kiełbasy. Na wytopionym z nich tłuszczu podsmaża się warzywa, a całość można zalać mięsnym wywarem.

Jak zrobić ekspresową kartoflankę?

Najszybsza i najsmaczniejsza wersja kartoflanki, to ta z dodatkiem wędzonki. Zupa ta jest tania, a pełna smaku. Da się ją przygotować w mniej więcej pół godziny, więc doskonale sprawdzi się też w dni robocze.

Jej przygotowanie należy zacząć od oczyszczenia i pokrojenia warzyw. Rozdrobnić trzeba też wędlinę, np. wędzony boczek, cienką kiełbasę. Należy je zrumienić w garnku, a potem przełożyć na talerz. Na wytopionym tłuszczu podsmaża się pokrojoną cebulę i czosnek, a potem dodaje rozdrobnione ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Po krótkim przesmażeniu do garnka należy wlać wodę, dodać przyprawy i całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec do zupy dodaje się wędzonkę, a gdy odda wywarowi smak, zupę warto zabielić śmietaną.

Przepis: Kartoflanka z wędzonką

Aromatyczna, tania zupa z dodatkiem ziemniaków i wędliny

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 6-7 ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła lub oleju
  • 100 g wędzonego boczku lub cienkiej kiełbasy
  • 1,5 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, pokrój w większą kostkę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  2. Gotowanie zupyWędlinę pokrój w kostkę, zrumień w garnku na tłuszczu, przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, chwilę przesmaż. Dodaj wodę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Wykańczanie zupyDo zupy dodaj wędzonkę, gotuj 2-3 minuty. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. W miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i wymieszaj.

Jak odmienić smak kartoflanki?

Jeśli w czasie gotowania kartoflanki dodacie do niej trochę zakwasu na żur, otrzymacie zalewajkę. Ta kwaśna zupa też jest bardzo smaczna, a przy tym ma wyrazisty smak.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...