Ścieram skórkę cytryny i dodaję do jogurtu. Obłędnie smaczne ciasto robię bez miksera
To ciasto cytrynowe jest proste, smaczne, a podczas pieczenia cały dom wypełnia się pięknym, smakowitym aromatem. To genialne ciasto zrobisz na jogurcie i na oleju, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Ciasto jogurtowe ładnie wyrasta i jest zarazem przyjemnie wilgotne.
Jak zrobić ciasto cytrynowe na jogurcie
Cała filozofia tego ciasta to wymieszanie składników mokrych z suchymi (najlepiej mokre wlej do miski z suchymi, ale w odwrotnej wersji też wyjdzie). Nie potrzeba tu żadnych specjalnych kuchennych sprzętów, nie musisz mieć robota ani miksera. Wszystko wystarczy wymieszać łyżką lub widelcem. To ciasto, przy którego robieniu ubrudzisz jedynie dwie miski. Ważne jest to, że przy takich ciastach nie mieszamy zbyt długo i bardzo dokładnie: jedynie do połączenia składników. Potem gęste ciasto wystarczy wylać do foremki, a resztę robi piekarnik. Twoja praca to nie więcej niż 10 minut.
Przepis: Ciasto cytrynowe na jogurcie
Proste ciasto bez miksera.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 417 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej, jogurt i skórkę z cytryny. Połączone składniki mokre dodaj do suchych i wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posyp cynamonem. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto wystudź. Możesz je oprószyć cukrem pudrem przed podaniem, ale też polać lukrem cytrynowym. Wykorzystaj do tego jedną z cytryn: odrobinę soku wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż lukier na ciasto. W tej wersji, nim lukier zastygnie, można ciasto dodatkowo posypać skórką otartą z cytryny.
Ciasto cytrynowe z owocami
Ciasto cytrynowe z tego przepisu możesz również upiec z owocami. Jedyna zmiana to właśnie dodatek owoców: wyłóż je na przygotowane do pieczenia ciasto. Można tu wykorzystać również owoce mrożone (dobrze jest je rozmrozić, aby odciekły z nadmiaru soku). Do takiego ciasta jogurtowego rewelacyjnie pasują owoce jagodowe, np. maliny czy borówki, ale też śliwki, jabłka, morele gruszki czy cytrusy, np. mandarynki.
Podaję też dodatkową inspirację: zamiast skórki cytrynowej możesz dodać do ciasta skórkę otartą z pomarańczy, aby zyskać aromatyczne ciasto pomarańczowe.