Delikatne, zdrowe mięso roluję z warzywami. Ten obiad jest smaczny i bardzo apetyczny
Lubię obiady z piekarnika, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Nawet jeśli jest to mięso, to wystarczy je przyprawić, ewentualnie zamarynować, nadziać czy obłożyć dodatkami i wstawić do piekarnika. Pieczenie nie wymaga od nas tyle uwagi, co smażenie, więc można powiedzieć, że taka potrawa robi się sama. W ten sposób robię na przykład roladę indyczą.
Z jakiego mięsa zrobić roladę?
Na roladę najlepiej nadają się jednorodne kawałki mięsa, bez nadmiaru przerostów i tłuszczu. Takie mięso łatwo da się rozkroić na płat i jest z natury delikatne. Dzięki temu nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej. Na roladę doskonale więc nadają się: schab i szynka wieprzowa, a także filet z piersi indyka czy kurczaka. Ja lubię mięso indycze, bo jest smaczne i bardzo zdrowe. Odpowiednio upieczone zachowuje soczystość i wychodzi mięciutkie.
Jak zrobić soczystą roladę indyczą?
Filet z piersi indyka to mięso, które potrafi wyjść bardzo smaczne, ale trzeba je umieć odpowiednio przyrządzić. Ma dość neutralny smak, więc można je zestawić z różnymi dodatkami. Ja wybieram zwykle te o niezbyt wyrazistym smaku, by nie przytłoczyć delikatności i lekkiej słodyczy tego mięsa. By mięso zachowało soczystość w czasie pieczenia, najpierw rumienię je na patelni, a potem nie przeciągam pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika roladę pozostawiam na ok. 5 minut w cieple, by zawarte w środku soki równomiernie się rozeszły.
Przepis: Rolada indycza z warzywami
Filet z piersi indyka pieczony z warzywami w formie rolady
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża pierś z indyka (ok. 1–1,2 kg)
- 1 duża marchewka
- 1 mała cukinia
- 1–2 łodygi selera naciowego
- 120–150 g sera (najlepiej mozzarella, gouda lub cheddar)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś z indyka opłucz, osusz, rozkrój na płat o grubości ok. 2 cm. Przykryj go folią spożywczą, rozbij delikatnie tłuczkiem, by wyrównać grubość. Mięso natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, ziołami i łyżką oleju. Odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
- NadziewanieMarchewkę obierz, pokrój w słupki. Cukinię umyj, również pokrój w długie słupki. Seler naciowy opłucz, pokrój w cienkie paski. Warzywa ułóż na płacie mięsa, posyp je startym serem, zwiń dość ścisłą roladę, zaczynając od dłuższego boku. Obwiąż ją nicią kuchenną lub sznurkiem.
- PieczenieNa patelni rozgrzej olej, zrumień na nim roladę. Przełóż ją na kawałek folii aluminiowej, pod sznurek wciśnij plasterki cytryny. Mięso dość luźno, ale szczelnie owiń folią. Wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 70 minut. Pod koniec pieczenia usuń folię i pozwól się roladzie ładnie zrumienić.
Czym nadziać roladę z indyka?
Do nadziania rolady z indyka można wykorzystać różne składniki. Dobrze sprawdzą się warzywa, np.: marchewka, cukinia, papryka, a także owoce, np. śliwki, jabłka, morele. Warto połączyć je z serem, który nawilży to mięso od środka i doda mu smaku. Można więc sięgnąć po plasterki sera żółtego, mozzarelli czy sera pleśniowego.