Kroję jabłka i podsmażam na patelni. To jeden ze smaczniejszych i zdrowszych deserów, jaki znam
Ciepły deser to jest to! Można się przy nim napracować, ale można go też zrobić raz-dwa. Szczególnie jeśli sięgnie się po owoce i przyrządzi się je na patelni. Tak właśnie szykuję jabłka na słodką przekąskę. Taki deser jest nie tylko prosty, ale też bardzo zdrowy. Nie ma w nim bowiem nadmiaru tłuszczu, ani cukru. Można go więc jeść bez wyrzutów sumienia.
Jakie jabłka są najlepsze do smażenia?
Do smażenia, czyli do przyrządzania na ciepło najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek. Można więc sięgnąć po odmiany np. Idared, Złota Reneta. Takie owoce nie są mdłe po obróbce termicznej, tak jak często jest w przypadku jabłek deserowych.
Jabłka na ten deser wystarczy dokładnie umyć. Jeśli mają twardą skórkę, można je obrać. Potem trzeba ja pokroić na cząstki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki albo w plasterki. Można też wyciąć gniazdo nasienne specjalnym nożem, a potem pokroić w grubsze talarki. Wtedy deser będzie wyglądał bardzo apetycznie. By jabłka nie ściemniały, należy je skropić sokiem z cytryny.
Jak zrobić jabłka na deser?
Przygotowanie deseru na ciepło z jabłek jest bardzo proste. Na patelni wystarczy roztopić masło, wsypać na nią pokrojone jabłka lub położyć plasterki i smażyć je niedużym ogniu, by lekko zmiękły. Owoce trzeba oprószyć cynamonem i można posypać lekko cukrem, jeśli są kwaskowe. Dzięki temu powstanie leciutki, pyszny deser, który można jeść widelczykiem lub łyżeczką.
Przepis: Jabłka smażone z cynamonem
Lekki, jabłkowy deser na ciepło
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 kwaskowych jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, możesz obrać. Pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
- Smażenie owocówNa patelni rozgrzej masło. Wsyp jabłka i smaż na niedużym ogniu ok. 5 minut. Posyp cynamonem i cukrem, smaż jeszcze ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną i będą gorące.
Jak podać jabłka na deser?
Jabłka smażone z cynamonem najlepiej smakują podane na ciepło. Można je zaserwować z herbatnikami lub biszkoptami. Doskonale będą też komponować się, gdy podamy je z kulką lodów śmietankowych albo waniliowych. Można je też podać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.