Dwa tanie składniki, trochę kremu i owoce. Tak robię najszybszy i najlepszy deser na weekend

Dodano:
Torcik Pavlova Źródło: Shutterstock / Goskova Tatiana
Macie ochotę na nadzwyczajny deser? Oto i on – niezwykle smaczny i efektowny, a tak naprawdę prosty do zrobienia. Składniki na niego też nie są wyszukane, ani drogie. Możecie go więc zrobić nawet bez okazji.

Torty szykuje się na urodziny i różne uroczystości. A torciki są już trochę mnie zobowiązujące. Można je podać nawet bez okazji. Taki właśnie jest torcik Pavlovej. Piękny, pyszny, apetyczny, ale można go przygotować choćby z myślą o weekendzie. Nie ma przy nim bowiem dużo pracy, a doskonale zaspokaja ochotę na słodkie.

Kilka słów o torciku Pavlovej

Torcik Pavlovej zwany też bezą Pavlova to jeden z najsłynniejszych deserów świata. Pochodzi z Australii i powstał na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jest to beza podana z kremem i ozdobiona świeżymi owocami. Lekkość tego torciku miała oddawać delikatność baletnicy i rzeczywiście jest to jeden z najlżejszych deserów, jeśli chodzi o strukturę.

Beza w torciku Pavlovej powinna być chrupiąca i krucha z wierzchu i miękka, piankowa w środku. Podaje się ją z delikatnym kremem śmietankowym na bazie bitej śmietany, a wierzch posypuje świeżymi owocami, np. całymi malinami, jagodami, borówkami, pokrojonymi truskawkami, mango czy kiwi.

Jak zrobić torcik Pavlovej?

Podstawę do torciku Pavlovej robi się w zasadzie z dwóch składników. Są to białka kurzego jaja i cukier. Składniki ubija się na sztywną, lśniącą pianę. Na koniec miesza z odrobiną skrobi ziemniaczanej i soku z cytryny. Masę należy wyłożyć grubszą warstwą, nadając jej kształt koła, a potem piec, a w zasadzie suszyć ok. 2 godziny. Gdy blat jest już gotowy i wystudzony, pozostaje wyłożyć na niego tylko krem i owoce.

Przepis: Beza Pavlova

Torcik bezowy z kremem i owocami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
australijska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

Na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

  • 1 mango
  • 1 marakuja

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie białekUbij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier po łyżce, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
  2. Formowanie i suszenieNa papierze narysuj okrąg o średnicy ok. 22 cm. Wypełnij go grubą warstwą ubitej piany. Na środku zrób wgłębienie na krem. Bezę susz ok. 1,5-2 godziny w 120-130 stopniach Celsjusza. Gdy jej powierzchnia będzie chrupiąca, beza jest gotowa. Wyjmij ją i pozostaw do wystygnięcia.
  3. DekorowanieSchłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem i wanilią. Delikatnie wymieszaj z mascarpone. Krem wyłóż na bezę, udekoruj kawałkami mango i marakują.

Torcik Pavlovej – kilka wskazówek

Beza Pavlovej najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Wtedy spód zachowuje swoją chrupkość. Oto jeszcze kilka wskazówek, które przydadzą się przy przygotowaniu tego deseru.

  • Spód do bezy możecie przygotować wcześniej. Jednak obłóżcie ją kremem i owocami dopiero przed podaniem.
  • Do dekoracji bezy użyjcie sezonowych, świeżych owoców. Wybierajcie te miękkie, bo beza jest delikatna i najlepiej kwaskowe, by przełamać słodycz deseru.
  • Jeśli chcecie przygotować bezę w wersji czekoladowej, na koniec możecie wymieszać ubitą pianę z 1-2 łyżkami ciemnego kakao oraz z 50 g startej, gorzkiej czekolady.
  • Bezę Pavlovej możecie też przygotować w wersji mini. Wtedy powstaną monoporcje w sam raz dla jednej osoby.

Źródło: Goskova Tatiana
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...