Piję codziennie zamiast herbaty. Ten różowy napój oczyszcza organizm, wspiera serce i obniża ciśnienie

Dodano:
Herbata z hibiskusa Źródło: Unsplash / Gabi Miranda
Napar z tych kwiatów ma piękną, różowo-koralową barwę i orzeźwiający smak. Piję go jednak głównie dla właściwości zdrowotnych. Pomaga oczyszczać organizm i wspiera moje zdrowie.

Kwiaty hibiskusa, czyli ketmii szczawiowej, to popularny dodatek do herbatek owocowych i smakowych. Mało kto robi jednak napój z samych mięsistych kielichów. Taki jest najzdrowszy i zapewnia cenne korzyści dla zdrowia.

Na co jest dobry hibiskus?

Ten produkt dostarcza wiele ważnych związków. Kwaskowaty smak naparu wynika ze sporej zawartości kwasów organicznych, które wspierają prawidłowe środowisko w jelitach. Natomiast głęboki kolor to zasługa barwników antocyjanowych, które są silnymi przeciwutleniaczami i wspierają krążenie. Bioaktywne substancje z hibiskusa stymulują układ odpornościowy oraz pomagają zwalczać stany zapalne, bakterie i wirusy. Dzięki temu mogą ułatwiać ochronę przed infekcjami i ich leczenie.

Ketmia szczawiowa ma także dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i działa lekko przeczyszczająco. Większe dawki nasilają wydzielanie żółci i poprawiają trawienie tłuszczów. Jej składniki chronią komórki wątroby przed włóknieniem i stłuszczeniem.

Stwierdzono też korzyści dla układu moczowego, bo kwiaty są moczopędne oraz obniżają zawartość kreatyniny, kwasu moczowego, sodu i fosforanów wydalanych z moczem.

Dla tego surowca wykazano ponadto właściwości rozkurczające, hamujące rakotwórcze działanie wielu toksyn i wspierające naturalne bakterie jelitowe. Takie efekty wykazują zwłaszcza substancje śluzowe, które łagodzą podrażnienie i stany zapalne w układzie trawienia.

Hibiskus na nadciśnienie i cholesterol

Do najlepiej udokumentowanych korzyści z picia herbaty z hibiskusa należy działanie obniżające ciśnienie krwi. Jest więc pomocnym produktem w walce z lekką i umiarkowaną hipertensją.

Takie efekty zaobserwowano u osób, które przyjmowały codziennie odwar z kwiatów, przygotowany z 2 łyżek rozdrobnionego suszu ze szklanką wody. Efekty pojawiały się już po około 2 tygodniach picia, ale ich utrzymanie wymagało stałego sięgania po napój.

Wiadomo również, że pod wpływem naparu z ketmii obniżeniu ulega zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu LDL. Jego nadmiar we krwi sprzyja odkładaniu się płytki miażdżycowej. Picie hibiskusa może więc chronić przed chorobami serca.

Kto nie powinien pić herbaty z hibiskusa?

Kwiat tej rośliny nie wykazuje toksyczności, więc jest bezpiecznym składnikiem diety. Nie ma jednak badań na temat jego wpływu na organizmy kobiet w ciąży i karmiących piersią, dlatego powinny one sięgać po ten produkt tylko okazjonalnie.

Ponieważ składniki ketmii mogą zmieniać kobiecą gospodarkę hormonalną, nie zaleca się jej w przypadku planowania ciąży i trudności z zajściem w nią. Związki z naparu mogą ponadto nasilać działanie niektórych leków, na przykład przeciwbólowych. Dlatego podczas farmakoterapii najlepiej zrezygnować z płynnej kuracji.

Źródło: „Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej – Hibiscus sabdariffa L.” www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2011_197-201.pdf
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...