Jedz raz w tygodniu na lepszą pamięć i zdrowe stawy. Pyszny pomysł na popularną rybę
Mowa o wędzonej makreli. To popularna ryba, po którą wiele osób sięga na koniec tygodnia – w mniejszych, osiedlowych sklepikach dostawy tej ryby są zwykle w czwartki lub piątki. Pomysłów na jedzenie makreli jest wiele, ale jesteśmy pewni: do tego przepisu wrócisz z pewnością. To sałatka łatwa do zrobienia, wyrazista w smaku, sycąca i jednocześnie bardzo zdrowa.
Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę?
Wędzona makrela to wartościowa ryba, dla której warto znaleźć miejsce w zbilansowanym jadłospisie. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zawiera też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, znanych z działania przeciwzapalnego – pomagają one utrzymać zdrowe serce, prawidłowe ciśnienie krwi i sprawne stawy. Dzięki nim makrela wspiera również pracę mózgu i może korzystnie wpływać na pamięć oraz koncentrację.
Wędzona makrela dostarcza też witamin A, D i E, które wzmacniają odporność, dbają o wzrok i kondycję skóry. Jest bogata w selen i jod, czyli pierwiastki ważne dla prawidłowej pracy tarczycy i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.
Jak zrobić sałatkę z makreli?
Przepis jest prosty, a najbardziej pracochłonna część, to obranie makreli z ości: jednak jest to ryba, przy której wiele zachodu nigdy nie ma. Potem już tylko wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać. Sałatkę można jeść od razu, ale najlepsza będzie, kiedy postoi minimum kilkanaście minut, aby smaki się lepiej przegryzły.
Przepis: Sałatka z makreli
Pomysł na rybną przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 311 w każdej porcji
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 2 ogórki kiszone
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakrelę obierz ze skórki i ości, pokrój. Jajka, ogórki i cebulę pokrój w kosteczkę.
- Robienie sałatkiDo pokrojonych składników dodaj majonez, jogurt, przyprawy i koperek. Wymieszaj.
Gotową sałatkę jedz prosto z miski albo kładź niczym pastę kanapkową na pieczywo. Idealnie komponuje się z dobrym, pełnoziarnistym chlebem, ale też chrupiącymi, pszennymi bułeczkami śniadaniowymi. Sałatka z makreli może być też dodatkiem do przekąsek imprezowych: nałóż ją np. na krakersy lub zrób łódeczki z liści cykorii wypełnionych sałatką.