Nie piję już czarnej kawy. Te ziarna to najlepszy naturalny odchudzacz, który chroni przed cukrzycą

Dodano:
Zielona kawa Źródło: Shutterstock / Jiri Hera
Zamieniłam palone ziarna na surowe. Apetyt jest znacznie mniejszy, a waga zaczęła spadać. Napar z zielonej kawy to moja sekretna broń w walce z kilogramami. Zmniejsza też ryzyko rozwoju wielu chorób.

Zielona kawa to surowe, nieprażone nasiona, które zachowują największe ilości antyoksydantów. Znajdują się wśród nich związki, których nie ma w małej czarnej, a są wyjątkowo skutecznymi spalaczami tłuszczu. Napar robi się tak samo i chociaż ma zdecydowanie inny smak, szybko polubiłam go za skuteczne działanie.

Co daje picie zielonej kawy?

Napar z zielonej kawy zawiera podobne ilości kofeiny, co przygotowany z ziarna palonego. Składnik ten pobudza układ nerwowy i poprawia czasowo koncentrację, jak również przyspiesza przemianę materii. „Mała biała” z powodzeniem zastępuje codzienny napój, zapewniając przy tym unikatowe korzyści zdrowotne.

W ziarnach niepoddanych działaniu wysokiej temperatury nie ma szkodliwych związków, które odpowiadają za ciemny kolor i palony smak. Jest za to bogactwo polifenoli – przeciwzapalnych substancji, które zabezpieczają komórki przez niepożądanym zmianami i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Zielony napój pomaga przede wszystkim obniżać glikemię i utrzymać ją na stabilnym poziome, a także redukować cholesterol LDL i poprawiać lipidogram. W ten sposób wzmacnia ochronę przed cukrzycą i chorobami serca.

Ponadto usprawnia trawienie białek i tłuszczów, jak również ich spalanie. Pobudza pracę jelita grubego i wspiera jego korzystną mikroflorę bakteryjną. Chroni ponadto komórki wątroby, ułatwia ich regenerację i pomaga zmniejszyć otłuszczenie tego narządu.

Jak działa zielona kawa na odchudzanie?

Oprócz hamującej apetyt kofeiny, produkt ten zapewnia dwa szczególne polifenole. Pierwszym jest trygonelina, która w całości ginie przy prażeniu ziaren. To przeciwutleniacz chroniący układ nerwowy, poprawiający gospodarkę hormonalną i antywirusowy.

W zielonej kawie jest też nawet 10-20 razy więcej kwasu chlorogenowego niż w czarnej. Ten antyoksydant przede wszystkim wspomaga przemiany glukozy w organizmie.

Ta kompozycja sprawia, że picie naparu z zielonej kawy może:

  • spowalniać wchłanianie glukozy w jelitach,
  • poprawiać wrażliwość komórek na insulinę,
  • obniżać poziom cukru we krwi,
  • wspierać regeneracja komórek trzustki produkujących insulinę,
  • przyspieszać przemiany tłuszczów,
  • poprawiać poziom hormonów, które wpływają na wagę,
  • redukować zawartość tkanki tłuszczowej w ciele.

Niższe stężenie cukru we krwi ułatwia spalanie tłuszczu w organizmie, a poprawa jego przemian pomaga uniknąć tycia.

Jakie są przeciwwskazania do picia zielonej kawy?

Napój ma wspaniałe właściwości, jednak nie jest wskazany dla osób, które nie mogą przyjmować kofeiny. Tolerancja tego związku jest u każdego inna i zmienia się w czasie, dlatego trudno wskazać konkretne dawki. Najlepsze są takie, które nie wywołują działań niepożądanych, to jest nadmiernego pobudzenia, rozdrażnienia, lęku, drżenia ciała, nudności czy przyspieszonego pulsu.

Zielonej kawy nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące piersią, a ponadto osoby niepełnoletnie. Przeciwwskazaniem może być przyjmowanie niektórych leków, między innymi przeciw nadciśnieniu, cukrzycy czy rozrzedzających krew, bo napar nasila ich działanie. Również w przypadku terapii innymi farmaceutykami, na przykład psychiatrycznymi czy nasercowymi, trzeba skonsultować się z lekarzem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...