Biorę trzy składniki i zamieniam je w pyszną przekąskę. Cała rodzina uwielbia ten deser

Dodano:
Banany w czekoladzie Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Gdy moja rodzina ma ochotę na coś słodkiego, zwykle nie chodzi o kostkę czekolady. Jednak to właśnie na bazie czekolady szykuję taką prostą, słodką przekąskę, którą wszyscy zjadają z ochotą. Robię ją 10 minut.

Moja rodzina nie przepada za tradycyjnymi słodyczami. Dzieci, ani męża zupełnie nie interesują cukierki, lizaki czy kupne ciastka. Gdy jednak przygotuję coś słodkiego domowym sposobem, znika w mgnieniu oka. Zawsze staram się, by było to coś wartościowego, więc im nie żałuję. A banany w czekoladzie wprost uwielbiają.

Jak przygotować czekoladę do deseru?

Do tego deseru wybieram zwykle gorzką czekoladę o średniej zawartości kakao. Nie jest więc aż taka gorzka, a przy okazji dostarcza sporo wartościowego magnezu. By roztopić czekoladę, w metalowej misce podgrzewam na parze 2 łyżki śmietanki. Dodaję do niej kawałki czekolady i dalej całość podgrzewam, aż czekolada się roztopi. Potem składniki dokładnie mieszam i polewa do bananów gotowa.

Jeśli wolicie słodszą polewę, możecie ją przygotować z wymieszanej pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej lub z samej mlecznej. Można też sięgnąć po czekoladę białą. Zwracajcie jednak uwagę, by czekolada zawierała dużo tłuszczu kakaowego i była dobrej jakości, bo wtedy ładnie się topi.

Jak zrobić słodką przekąskę z trzech składników?

Słodka przekąska z bananów, czekolady i odrobiny śmietanki jest całkiem zdrowa. W końcu składa się z owoców i jednej z najwartościowszych słodkości. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Gdy czekolada jest już roztopiona, wystarczy obrać banany i podzielić je na kawałki. Teraz pozostaje je ponadziewać na drewniane szpadki do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie. Niekoniecznie trzeba umieszczać w czekoladzie całe kawałki owoców. Można tylko do połowy. Gdy czekolada zastygnie na powierzchni owoców, a dzieje się to błyskawicznie, przekąska jest gotowa do podania.

Przepis: Banany w czekoladzie

Słodka przekąska na deser

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jędrne banany
  • 150 g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub pół na pół)
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Topienie czekoladyW metalowej misce podgrzej na parze śmietankę. Dodaj kawałki czekolady i całość podgrzewaj, aż czekolada się roztopi. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Oblewanie bananówBanany obierz, każdy podziel na 3-4 kawałki. Nadziewaj je pojedynczo na drewniane szpadki do szaszłyków, a potem zanurzaj do połowy w ciepłej polewie. Odłóż na papier do pieczenia, by czekolada zastygła.

Inna wersja bananów w czekoladzie

Jeśli chcecie odmienić smak i wygląd tej słodkiej przekąski, sięgnijcie po posypki. Doskonale sprawdzą się tu posiekane orzechy czy migdały. Posypcie nimi banany w czekoladzie, gdy czekolada jest jeszcze ciepła. Wtedy dobrze przylgną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...