Dwa proste składniki, a przekąska, że palce lizać! Moja rodzina jada ją też na kolację
Ja i moja rodzina lubimy przekąski. Najlepiej by były smaczne, wartościowe i dobrze zaspokajały głód. Oto jedna z takich propozycji. Przygotowuję ją nawet na co dzień, bo to bardzo proste. Czasami jemy ją zamiast kolacji. Jest ciepła i naprawdę smaczna.
Ciasto francuskie na słodko i słono
Gotowe ciasto francuskie to bardzo wygodny i uniwersalny produkt. Można go przerobić na przysmaki słodkie i wytrawne. Samo w sobie ma dość neutralny smak. Wszystko więc zależy od tego, na co w danej chwili mamy ochotę. Gdy dołożymy do niego np. owoce, krem czekoladowy czy twarogowy farsz, powstanie smaczny deser. Jeśli zaś zestawimy je ze słonymi dodatkami, otrzymamy wytrawną przekąskę. Tu dobrze sprawdzą się np.: sery, wędliny, warzywa.
Jak zrobić ekspresową przekąskę z ciasta francuskiego?
Dziś chciałabym wam zaproponować jedną z najszybszych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego. Są to kiełbaski zawijane w paski tego ciasta. Po upieczeniu nie tylko apetycznie wyglądają, ale też świetnie smakują. A ich przygotowanie zajmie wam 5-10 minut. Wystarczy tylko pokroić ciasto w paski, owinąć nimi kiełbaski, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika. Po około 15 minutach pieczenia przekąska jest gotowa do podania.
Przepis: Kiełbaski w cieście
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 12 kiełbasek koktajlowych (mogą być też grubsze kabanosy pokrojone na 5-6 cm kawałki)
- ok. 100 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- FormowanieCiasto francuskie pokrój w paski o szerokości ok. 1,5-2 cm. Owijaj nimi spiralnie kiełbaski.
- PieczenieKiełbaski ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Posmarowane jajkiem kiełbaski warto posypać np. czarnuszką, kminkiem, grubą solą, sezamem. Dzięki temu przekąska zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.
Jak podać ekspresową przekąskę z ciasta francuskiego?
Ta ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego najlepiej smakuje, gdy jest dobrze ciepła. Warto więc podać ją od razu po wyjęciu z piekarnika. Dobrze będzie smakowała w zestawieniu z sosem jogurtowo-czosnkowym czy ketchupem. Można ją też zjeść na zimno lub po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej.