Wolę to ciasto zamiast sklepowych słodyczy. Jest kremowe, pełne wapnia i po kawałku nie czuję głodu
Ten dodatek pasuje nie tylko do wytrawnych smarowideł takich jak hummus, bo świetnie sprawdza się także w deserach. Pasta sezamowa tahini jest dostępna jako gotowy produkt i bardzo zdrowa. Używając jej w daniach, wzbogacam ich smak, konsystencję i wartości odżywcze.
Dlaczego warto jeść tahini?
Mielony sezam to skarbnica cennych związków. Zawiera więcej wapnia niż wiele orzechów, a ponadto żelazo, cynk, wapń i magnez, jednak najwięcej ma miedzi. To pierwiastek kluczowy dla produkcji czerwonych krwinek, pracy układu nerwowego, produkcji kolagenu i elastyny w skórze czy funkcjonowania układu odpornościowego.
Tahini jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, ale też B2 i B3. Zawarte w paście fitosterole pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi, a zdrowe wielonienasycone tłuszcze poprawiają profil lipidowy. W skład produktu wchodzą również inne antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwzapalne.
Pastę najlepiej stosować z umiarem, bo zawiera 58 procent tłuszczu i 659 kalorii. Często zastępuje masło albo olej w przepisach. W stugramowej porcji jest aż 27 g białka i 10 g błonnika. Natomiast łyżka o wadze 15 gramów to niecałe sto kalorii, 4 g białka i 1,5 g błonnika.
Jak zrobić ciasto z tahini i miodem?
Wspaniały smak tego deseru zapewnia połączenie tahini z miodem i wanilią. Robię go podobnie do blondie, czyli jasnej wersji brownie. Nie dodaję jednak białej czekolady, która bez kakao ma tylko same puste kalorie z tłuszczu i cukru. Dzięki temu moje ciasto jest lżejsze, a jego przyjemne orzechowe nuty stają się bardziej wyczuwalne.
Masę wlewam do formy o pojemności około 2 litrów. Korzystam z kwadratowego naczynia o boku 20 centymetrów, ale można wziąć także to prostokątne, na przykład o wymiarach 24 na 20 cm lub 28 na 18 cm. Jego kształt wpływa jednak na czas pieczenia, bo wyższa warstwa będzie potrzebować więcej minut w piecu. Warto więc obserwować ciasto i sprawdzać środek patyczkiem, gdy jego wierzch się zestali.
Przepis: Ciasto z tahini i miodem
Przepyszny słodki wypiek z dodatkiem pasty z sezamu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 269 w każdej porcji
Składniki
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka tahini
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka migdałowego bez cukru
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNastaw piekarnik na 180 stopni. Posmaruj olejem wnętrze żaroodpornego naczynia. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuść masło, a gdy zacznie lekko ciemnieć, dodaj brązowy cukier. Połącz składniki i zdejmij z ognia.
- Mieszanie ciastaPrzelej masło z cukrem do miski, dodaj miód, tahini, jaja, mleko i wanilię. Połącz wszystko za pomocą miksera, po czym wsyp mieszankę mąki i wymieszaj na gładką masę. Przelej ją do naczynia.
- PieczenieWstaw naczynie do piekarnika na około 30 minut, aż wbity w środek drewniany patyczek będzie wychodził z ciasta suchy.