Nie kupuję ani serków, ani wędlin. Do kanapek robię coś lepszego – smarowidło gotowe w 5 minut

Dodano:
Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Kanapki w moim domu zostały zdominowane przez pasty. Nie kupuję już wędlin, ani serków do smarowania, bo każdy woli sięgnąć po domowe smarowidło. To z gotowanych jajek robię w 5 minut. Jest nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne.

Domowa pasta do pieczywa to jest to! Można ją przygotować z ulubionych składników i jest całkowicie naturalna. Sam smak i przyjemność jedzenia. To dlatego i dzieci i mąż nie szukają już w lodówce wędlin, ani serków, tylko pytają, kiedy zrobię jakąś pastę. Ich numerem jeden jest pasta jajeczna.

Jakie składniki dodać do pasty jajecznej?

Pasta jajeczna nie potrzebuje wielu dodatków. Tak naprawdę do ugotowanych i posiekanych jajek wystarczy dodać trochę majonezu i śmietany lub jogurtu naturalnego, dzięki którym całość stanie się jednolita i kremowa. Jednak oczywiście warto wzbogacić smarowidło dodatkami, które podniosą jego smak i wartość odżywczą. Dobrze będą tu pasować m.in.: twaróg, tuńczyk z puszki, szynka, ser żółty, szczypiorek, cebula, rzodkiewka, ogórek kiszony, awokado. Do doprawiania pasty warto użyć np.: chrzanu, musztardy, soku z cytryny.

Jak zrobić ekspresową pastę jajeczną?

Jeśli macie ugotowane jajka, przygotowanie tej pasty zajmie wam dosłownie 5 minut. Ja często z myślą o śniadaniowej paście nastawiam jajka już wieczorem, przez noc stygną, a rano przerabiam je na smarowidło. Oczywiście gotowanie jajek na twardo jest na tyle krótkim procesem (trwa ok. 10 minut), że i rano zdążycie je ugotować. Ja zwykle nastawiam je, gdy tylko wstanę i w tym czasie szykuję się do pracy. Nie odczuwam więc gotowania jajek, jako procesu, na który wyczekuję.

Gdy jajka wystygną, obieram je, rozdrabniam i mieszam z paroma dodatkami. Zwykle są to: starty żółty ser, majonez, śmietana, musztarda i szczypiorek. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Przepis: Pasta jajeczna z żółtym serem

Pożywna, ekspresowa pasta jajeczna

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówJajka wystudź, obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Łączenie składnikówDo jajek dodaj starty ser, śmietanę, majonez i musztardę. Wymieszaj, pastę dopraw do smaku solą i pieprzem, połącz z posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: Do pasty jajecznej dla zaostrzenia smaku można też dodać pokrojony w małą kostkę, kiszony ogórek albo trochę tartego chrzanu.

Jak podać pastę jajeczną?

Pasta jajeczna to idealny dodatek do pieczywa. Można ją też serwować na grzankach, pieczywie chrupkim czy waflach ryżowych. Pastę tę można też potraktować jako nadzienie do tortilli, wypełnienie kruchych, wytrawnych babeczek czy placków tortilli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...