Wkładam zdrowy ser do piekarnika i robię obłędną sałatkę. Przepis mam od zawodowego kucharza

Dodano:
Sałatka z grillowanym serem Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Sałatka z kozim serem to mój hit wśród sałatek. Przepis dostałam już dawno od znajomego szefa kuchni i uwielbiam do niego wracać.

Przepis na sałatkę z kozim serem mam od Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. To danie, które mogłoby być serwowane w najlepszych restauracjach. Można je przyrządzić na specjalną okazję, ale przyznam, że ja czasem robię tę sałatkę tylko dla siebie i najbliższych, bez szczególnych okazji. Jest sycąca, zdrowa i obłędnie smaczna.

Dlaczego warto jeść kozi ser?

Kozi ser warto włączyć do diety nie tylko ze względu na smak i możliwości, jakie daje w kuchni, ale i na jego właściwości odżywcze. Jest lżej strawny niż ser krowi. Ma też mniej laktozy. Kozi ser jest bogaty w wapń, fosfor, witaminy A i D oraz białko, więc wspiera kości i mięśnie. Zawiera również korzystne kwasy tłuszczowe i probiotyki, które wspomagają pracę jelit. W porównaniu z serem krowim ma zwykle nieco mniej kalorii i tłuszczu, a jego wyrazisty smak sprawia, że wystarczy niewielka ilość, by dodać potrawie charakteru. Dzięki temu doskonale sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i w ciepłych daniach – od tostów po pieczone warzywa.

Jak zrobić sałatkę z kozim serem?

Nie powiem, że jest to ekspresowa sałatka z kozim serem, ponieważ wymaga nieco pracy: marynowanie cukinii, pieczenie sera, prażenie orzechów, smażenie buraków. Ale uwierzcie: po stokroć warto. W tym przepisie wszystko jest dopracowane idealnie. Ważna uwaga: ser pieczemy tuż przed podaniem sałatki: chodzi o to, aby był gorący i apetycznie się rozpływał. Jeśli szykujesz sałatkę dla gości, uszykuj wcześniej składniki, ale ser upiecz przed podaniem i wówczas też nakładaj od razu kompozycję sałatkową na talerze. Efekt wow gwarantowany.

Przepis: Sałatka z pieczonym kozim serem

Przepis na pyszną sałatkę autorstwa Leszka Wodnickiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
602 w każdej porcji

Składniki

  • 3 gotowane buraki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 g szpinaku baby
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g roladka kozia pleśniowa
  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię kroimy w podłużne plastry i marynujemy w 50 g oliwy z białym octem winnym ok. 30 minut. Na dressing mieszamy dokładnie trzepaczką 50 g oliwy z octem balsamicznym i szczyptą soli. Buraki kroimy w ćwiartki i smażymy na maśle. Dodajemy miód i karmelizujemy. Orzechy włoskie siekamy i prażymy na suchej patelni.
  2. Pieczenie seraSer kroimy w krążki i układamy na papierze do pieczenia. Polewamy miodem i pieczemy (funkcja grill) ok. 3-4 minut w temperaturze 240 St. C
  3. Robienie sałatkiNa talerzu układamy szpinak, a na nim marynowaną cukinię i karmelizowane buraki. Wyciągamy ser z piekarnika i kładziemy na sałatkę. Posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę skrapiamy dressingiem.

Gotową sałatkę można udekorować kwaśnymi listkami młodego szczawiu, szczawikiem zajęczym lub dowolnymi mikrolistkami czy kiełkami.

Źródło: smaki.pl, odzywianie.wprost.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...