Kawałki kurczaka i trzy warzywa. Ten prosty obiad z piekarnika doskonale wygląda i smakuje

Dodano:
Kurczak z warzywami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
To danie obiadowe wygląda tak, że można je postawić nawet na odświętnym stole. Jednak robię je i w tygodniu, bo jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić do naczynia kawałki kurczaka i pokrojone warzywa i wstawić do piekarnika.

Najszybszym daniem z kurczaka jest potrawa z patelni przygotowana z fileta z kurczaka. Jednak bardzo łatwo przygotujecie też pieczone kawałki kurczaka. Mięso wystarczy tylko przyprawić, dodać ewentualnie warzywa i wstawić do piekarnika. Można więc powiedzieć, że takie danie robi się samo lub robi je za nas piekarnik. I rzeczywiście, ten sposób przyrządzania potraw nie wymaga od nas zbyt dużej uwagi.

Jak przygotować kurczaka do pieczenia?

Mięso kurczaka np. udka, pałki, skrzydełka przed pieczeniem trzeba opłukać, osuszyć i przyprawić. Dobór przypraw jest dowolny, ale jeśli nie macie pomysłu czym doprawić to mięso, zawsze bezpiecznie jest sięgnąć po sól, pieprz, czosnek i paprykę. Teraz mięso warto odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce, by przeszło przyprawami. Potem można je od razu wstawić do piekarnika lub wcześniej jeszcze zrumienić na patelni. Ten drugi sposób zapewnia, że kawałki mięsa będą bardziej apetyczne i bardziej soczyste.

Jak zrobić proste danie z kurczaka?

Przygotowanie tego prostego dania z kurczaka zaczynam od przyprawienia mięsa i odstawienia go na 1-2 godziny. Po tym czasie kawałki rumienię na patelni, przekładam do naczynia do zapiekania i obkładam warzywami. Jakimi? O tej porze roku są to zwykle: kolorowa papryka, marchewka, cebula. Teraz całość wstawiam do piekarnika na ok. 50-60 minut, a w tym czasie szykuję dodatki do obiadu.

Przepis: Kurczak pieczony z warzywami

Kawałki kurczaka pieczone z papryką, marchewką i cebulą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 6 porcji kurczaka, np. ud
  • papryka mielona słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kurczakaPorcje kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przyprawami i olejem. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso zrumień na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Dodawanie warzywPapryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Marchewki obierz, pokrój w grubsze talarki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywami posyp kurczaka.
  3. PieczenieNaczynie z kurczakiem i warzywami przykryj. Całość wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. godzinę.

Jak podać pieczonego kurczaka?

Kawałki pieczonego kurczaka i warzywa doskonale będą smakować podane np. z pieczonymi ziemniakami, z frytkami czy z gotowanym ryżem. Dobrze też sprawdzi się kuskus czy kasza jęczmienna. Do obiadu warto też podać porcję surówki. Doskonale będą pasować np. surówka z marchewki, surówka z kapusty białej czy pekińskiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...