Już nie rozbijam mięsa. Te kotlety wychodzą o niebo lepsze od tradycyjnych schabowych
Kotletami schabowymi zwykło się nazywać rozbite płaty mięsa, które po panierowaniu smaży się na tłuszczu. Charakteryzują się kruchością, chrupiącą skórką i sporą kalorycznością. Jednak nie da się ukryć, że inaczej przygotowane kotlety z tej samej części wieprzowej tuszy też będą się nazywać schabowymi. Ja wolę je nawet od klasycznych schabowych, bo są soczyste i aromatyczne.
Jak przygotować mięso na duszone schabowe?
Przygotowanie mięsa na duszone schabowe nie zajmie wam dużo czasu, jednak trzeba wykonać określone czynności. Po pierwsze schab należ opłukać, osuszyć, a potem pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Po oprószeniu przyprawami i mąką, plastry mięsa należy zrumienić na oleju, a potem dusić w gorącym płynie, aż będą odpowiednio miękkie.
Jak zrobić duszone schabowe?
Kluczem do doskonałego smaku tych schabowych nie jest samo mięso, a aromatyczne grzyby. Zwykle sięgam po pieczarki, kroję je w plasterki i podsmażam z cebulą. Potem dokładam je do obsmażonych kotletów i całość duszę w gorącym płynie na niedużym ogniu. Te kotlety nie tylko zachwycają smakiem i aromatem, ale też idealną konsystencją. Wystarczy tylko nie przesadzać z czasem duszenia.
Przepis: Duszone schabowe
Kotlety schabowe duszone z pieczarkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ok. 200 ml bulionu lub wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie pieczarekCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle w rondelku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż je, dodaj gorący bulion, zagotuj.
- Przygotowanie mięsaSchab oprósz solą i pieprzem. Posyp mąką, zrumień na patelni z dwóch stron, dodaj do pieczarek. Całość duś na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie, ale lekko sprężyste. Dopraw do smaku.
Jak podać duszone schabowe?
Schabowe duszone z pieczarkami są aromatyczne i mają pyszny sos. Z tego względu doskonale będą smakować podane np. z kluskami śląskimi, kopytkami czy ziemniakami z wody. Można je też zaserwować z kaszą czy ryżem. Smacznym dopełnieniem tej potrawy będą gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka, a także delikatne surówki, np. surówka z marchewki, surówka z kapusty białej czy pekińskiej. W charakterze dodatku dobrze też sprawdzą się buraczki na ciepło. Dobrze bowiem harmonizują z wieprzowiną i grzybami.