Już nie rozbijam mięsa. Te kotlety wychodzą o niebo lepsze od tradycyjnych schabowych

Dodano:
Kotlety schabowe Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Kotlety schabowe to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Zwykle smaży się je w panierce, jednak dziś pokażę wam nieco inny sposób na to smaczne mięso. Wychodzi delikatne, soczyste i błyskawicznie znika z talerzy.

Kotletami schabowymi zwykło się nazywać rozbite płaty mięsa, które po panierowaniu smaży się na tłuszczu. Charakteryzują się kruchością, chrupiącą skórką i sporą kalorycznością. Jednak nie da się ukryć, że inaczej przygotowane kotlety z tej samej części wieprzowej tuszy też będą się nazywać schabowymi. Ja wolę je nawet od klasycznych schabowych, bo są soczyste i aromatyczne.

Jak przygotować mięso na duszone schabowe?

Przygotowanie mięsa na duszone schabowe nie zajmie wam dużo czasu, jednak trzeba wykonać określone czynności. Po pierwsze schab należ opłukać, osuszyć, a potem pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Po oprószeniu przyprawami i mąką, plastry mięsa należy zrumienić na oleju, a potem dusić w gorącym płynie, aż będą odpowiednio miękkie.

Jak zrobić duszone schabowe?

Kluczem do doskonałego smaku tych schabowych nie jest samo mięso, a aromatyczne grzyby. Zwykle sięgam po pieczarki, kroję je w plasterki i podsmażam z cebulą. Potem dokładam je do obsmażonych kotletów i całość duszę w gorącym płynie na niedużym ogniu. Te kotlety nie tylko zachwycają smakiem i aromatem, ale też idealną konsystencją. Wystarczy tylko nie przesadzać z czasem duszenia.

Przepis: Duszone schabowe

Kotlety schabowe duszone z pieczarkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ok. 200 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie pieczarekCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle w rondelku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż je, dodaj gorący bulion, zagotuj.
  2. Przygotowanie mięsaSchab oprósz solą i pieprzem. Posyp mąką, zrumień na patelni z dwóch stron, dodaj do pieczarek. Całość duś na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie, ale lekko sprężyste. Dopraw do smaku.

Jak podać duszone schabowe?

Schabowe duszone z pieczarkami są aromatyczne i mają pyszny sos. Z tego względu doskonale będą smakować podane np. z kluskami śląskimi, kopytkami czy ziemniakami z wody. Można je też zaserwować z kaszą czy ryżem. Smacznym dopełnieniem tej potrawy będą gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka, a także delikatne surówki, np. surówka z marchewki, surówka z kapusty białej czy pekińskiej. W charakterze dodatku dobrze też sprawdzą się buraczki na ciepło. Dobrze bowiem harmonizują z wieprzowiną i grzybami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...