Trzy składniki i prosty sos. Szybko zamieniam je w smaczną, pożywną sałatkę na kolację
Ostatnio moim numerem jeden wieczorową porą są sałatki. Zresztą polubiłam je nie tylko ja, ale też cała moja rodzina. To bardzo dobry pomysł na kolację, bo przy tej potrawie mało jest pracy, a doskonale smakuje. Przebija wszystkie kanapki razem wzięte.
Kilka słów o kapuście pekińskiej
Podstawą tej pożywnej sałatki jest kapusta pekińska. Stanowi wypełniacz potrawy i charakteryzuje się niską kalorycznością, chrupkością, delikatnym smakiem i niską ceną. Ma też tę zaletę, że jest lekkostrawna, długo zachowuje świeżość i swoje walory. A ma ich sporo. Warzywo to zawiera dużo witaminy C, a także beta-karotenu i kwasu foliowego. Poza tym dostarcza również wapnia, potasu i magnezu. Dzięki temu składowi wspiera odporność i działa przeciwzapalnie.
Kapusta pekińska doskonale smakuje jedzona na surowo. Można ją dodawać do sałatek, surówek, a także kanapek. Sprawdza się też w potrawach na ciepło, np.: duszonych, gotowanych, smażonych, pieczonych. Można ją wykorzystać do przygotowania potraw typu stir-fry, dodawać do makaronów, sajgonek i farszów. Doskonale też smakuje w wersji kiszonej (kimchi).
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej?
Przygotowanie tej sałatki z kapusty pekińskiej jest niezwykle proste, a potrawa smakuje naprawdę dobrze. By ją przyrządzić, najpierw oczyszczam i szatkuję kapustę, a potem kroję w cząstki pomidory. Gdy mam pokrojone warzywa, zajmuję się kurczakiem. Filet kroję w kostkę, przyprawiam i smażę na patelni. Warzywa mieszam z sosem, a na wierzchu sałatki układam kawałki jeszcze ciepłego kurczaka. Takie lekko ciepłe są najsmaczniejsze, bo mięciutkie i soczyste.
Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Pożywna sałatka z dodatkiem fileta z kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 250-300 g fileta z piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywKapustę oczyść, grubo poszatkuj. Pomidory umyj, wytnij stwardniałe kawałki, miąższ pokrój w cząstki.
- Szykowanie kurczakaFilet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni, smażąc ok. 10 minut i co jakiś czas, mieszając.
- Wykańczanie sałatkiZ oliwy, miodu, czosnku i soku z cytryny przygotuj sos. Dodaj go do warzyw, wymieszaj. Na warzywa wyłóż jeszcze ciepłego kurczaka.
Czym można wzbogacić sałatkę z kapusty pekińskiej?
Jeśli chcecie, by sałatka z kapusty pekińskiej stała się jeszcze pożywniejsza i bardziej apetyczna, możecie dorzucić do niej też inne składniki. Doskonale będą pasować np. kukurydza z puszki, świeży ogórek, czarne oliwki czy ser feta.