Te ciasteczka z dżemem znikają w kilka chwil. Sekret tkwi w aromatycznej posypce
Te ciasteczka robię, gdy jestem sama w domu. Później chowam je tak, żeby nikt ich nie znalazł przez następne kilka dni. To dlatego, że im dłużej leżą, tym stają się lepsze. Tylko w ten sposób mogą doczekać właściwego momentu, bo inaczej zniknęłyby w kilka godzin. Przepis jest bardzo prosty, a efekt wyjątkowy.
Jak zrobić ciasteczka waniliowe przekładane dżemem?
Masę przygotowuję z mąki pszennej i mielonych orzechów włoskich oraz zwiększonej liczby żółtek. Jest całkiem słodka, ale balansuje ją sok z cytryny, a aromatyzuje skórka z tego owocu. Wypieki są potrójnie waniliowe, bo dodaję do nich cukier z tą przyprawą, a także ekstrakt i puder.
Ten deser jest popularny na Bałkanach, gdzie tradycyjnie przyrządza się go na smalcu. Równie dobrze sprawdza się jednak masło, którego w recepturze jest całkiem sporo. Jeśli ktoś ma jednak ochotę, może go użyć. Wtedy ciastka będą bardziej kruche i delikatne. Mogą lepiej urosnąć i zyskają jaśniejszy kolor po upieczeniu. Przy braku maślanych nut poszczególne składniki będą miały też bardziej wyrazisty smak.
Do przekładania biorę gęsty dżem, najczęściej morelowy, śliwkowy lub z pigwy. Chętnie korzystam również z marmolady wieloowocowej, na przykład z truskawkami albo dziką różą. Przetwór powinien być dość kwaśny, bo wtedy tworzy najlepszy kontrast z resztą.
Przepis: Ciasteczka waniliowe przekładane dżemem
Przepyszne maślane wypieki z kwaskowatym nadzieniem owocowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Bałkańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 183 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cytryna
- 225 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 32 g cukru waniliowego (2 opakowania)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mielonych orzechów włoskich albo mąki
- 1/2 szklanki dowolnego gęstego dżemu lub marmolady
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyPrzesiej mąkę z solą. Wyciśnij sok i otrzyj skórkę z cytryny. Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i żółtka, ubij do połączenia składników, po czym dołóż 2-3 łyżki soku i skórkę cytrynową oraz połowę cukru waniliowego i ekstrakt. Mieszaj 1-2 minuty, dorzuć orzechy i połącz wszystko łopatką. Na koniec wsyp mąkę i wyrób miękkie ciasto. Włóż je do miski, przykryj folią i schłódź przez 2 godziny lub dłużej w lodówce.
- PieczenieNastaw piekarnik na 200 stopni. Przykryj blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na grubość około 6 milimetrów i za pomocą kieliszka wytnij z placka małe krążki. Przenieś je za pomocą łopatki na pergamin i piecz 15-20 minut, aż zarumienią się od spodu, ale z wierzchu będą wciąż jasne. Wystudź ciastka na kratce.
- Składanie ciasteczekUtrzyj w moździerzu pozostały cukier waniliowy na drobny proszek i zmieszaj ze zwykłym pudrem. Nałóż na każde ciastko niewielką porcję dżemu i przykryj drugą sztuką. Złóż tak wszystkie, a następnie obtocz w mieszance cukrów.
Jaka mąka do ciasteczek maślanych?
Najlepsza będzie mąka pszenna krupczatka, typ 450 lub 500. Jest nieco grubiej mielona, co daje bardziej piaszczystą i kruchą strukturę wypieku. Jeśli ma być bardziej delikatna, można wziąć drobną mąkę tortową typu 450.
W tym przepisie używam też drobno mielonych orzechów włoskich albo zrobionej z nich mąki, dzięki czemu ciastka mają lepszą konsystencję i są bardziej wartościowe. To częsty dodatek w regionie bałkańskim, ale można wymienić go na mąkę migdałową, kokosową, z orzechów laskowych, nerkowych czy innych.
Warto upewnić się, że składniki te nie zostały uprażone, bo takie nie nadają się już do pieczenia. Najlepiej, gdy nie ma w nich skórek bądź stanowią tylko niewielką część masy produktu.