Odżywcze i sycące śniadanie zrobisz w 10 minut. Weź jajka i jedno zdrowe warzywo

Dodano:
Jajka sadzone na szpinaku Źródło: Shutterstock / Lyudmila Mikhailovskaya
Jajka sadzone w tej wersji to śniadanie, które da energię na długo. Jest łatwe i szybkie do przygotowania.

Jajka sadzone na szpinaku to proste i odżywcze danie. Niektórzy nazywają je szpinakową szakszuką, bo zamiast na pomidorowym sosie, smażymy jajka na zielonych liściach. To potrawa, która sprawdzi się zawsze, kiedy potrzebujesz o poranku posiłku wartościowego i takiego, który zapewni uczucie sytości na długo.

Jajka na szpinaku, czyli śniadanie dla zdrowia

Jajka sadzone na szpinaku to sycące i odżywcze śniadanie, które dostarcza wszystkiego, czego organizm potrzebuje o poranku. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i zapewnia długie uczucie sytości. Szpinak dostarcza błonnika, żelaza, magnezu i witamin z grupy B, a także antyoksydantów wspierających odporność i metabolizm. Połączenie białka i warzyw o niskiej kaloryczności pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiega podjadaniu. Dodatkowo, jeśli jajka smażone są na odrobinie dobrej oliwy, posiłek dostarcza też zdrowych tłuszczów korzystnych dla serca i mózgu. My do tego zestawu dorzucamy dla smaku jeszcze odrobinę masła, ale ten dodatek można pominąć.

Jak zrobić jajka sadzone na szpinaku?

Przepis jest bardzo prosty: najpierw przesmażamy szpinak na oliwie i z dodatkiem odrobiny czosnku, a potem wbijamy na to jajka. Danie podgrzewamy na patelni, aż jajka się zetną: zrób to tak, jak lubisz – jedno wolą mocno ścięte jajka, inni chcą, aby żółtka pozostały płynne.

Przepis: Jajka sadzone na szpinaku

Pomysł na sycące śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
206

Składniki

  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie szpinakuNa patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany drobno czosnek, smaż krótko, wrzuć szpinak i smaż, aż liście stracą objętość, dodaj masło, dopraw i wymieszaj całość.
  2. Robienie jajekNa szpinak wbij delikatnie jajka, całość możesz przykryć i podgrzewaj, aż jajka się zetną. Dopraw solą i pieprzem.

Danie serwuj od razu, prosto z patelni. Można je podać z dobrym, chrupiącym pieczywem, można dodatkowo posypać natką pietruszki, posiekanymi orzechami albo tartym parmezanem. Takie jajka można też podać do obiadu: świetnie sprawdzą się jako bezmięsny posiłek w zestawieniu z gniecionymi ziemniakami i szklanką kefiru czy maślanki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...