Z dwóch składników robię chrupiącą, wytrawną przekąskę. Podstawą jest gotowe ciasto

Dodano:
Świderki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Macie ochotę na chrupiącą przekąskę? Jeśli macie pod ręką gotowe ciasto francuskie i pożywne plasterki, zrobicie ją w 10 minut. Wychodzi chrupiąca, pożywna i bardzo smaczna. Doskonała na niedzielne popołudnie i na spotkanie w gronie znajomych.

W domowych zapasach staram się zawsze mieć ciasto francuskie. Gdy najdzie ochota, raz-dwa można z niego przygotować coś smacznego – na słodko lub wytrawnie. Jeśli chodzi o wytrawną przekąskę, oto jedna z najłatwiejszych i najszybszych, jaką można zrobić. Tak naprawdę wystarczy dołożyć do ciasta jeden składnik.

Co dodać do wytrawnej przekąski z ciasta francuskiego?

Sposobów na wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego jest całe mnóstwo. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, co nam przyjdzie do głowy i jakie składniki znajdziemy pod ręką. Z tego ciasta można przygotować formy nadziewane, np. rożki, pierożki i wtedy w jego wnętrzu umieścić kilkuskładnikowy farsz. Można go zrobić np. z wędliny, mięsa z kurczaka, warzyw, sera.

Ja jednak często robię proste przekąski, coś na wzór słonych paluszków. W sumie wtedy nic nie trzeba dokładać do ciasta, ale połączenie go z wędliną czy żółtym serem da bardziej pożywny efekt.

Jak zrobić ekspresowe świderki z ciasta francuskiego?

Przygotowanie tych świderków z ciasta francuskiego nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ciasto trzeba tylko pokroić w paski, na każdym położyć pasek wędliny i całość skręcić wokół własnej osi. By szynka lepiej się trzymała ciasta, warto ją wcześniej posmarować rozkłóconym jajkiem. Tak uformowane świderki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecze ok. 10-15 minut, aż się ładnie zrumienią.

Przepis: Świderki na przekąskę

Wytrawne świderki z ciasta francuskiego i szynki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • ok. 100 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Formowanie świderkówCiasto francuskie rozwiń, posmaruj rozkłóconym jajkiem. Przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Na każdym pasku połóż podobnej szerokości pasek szynki. Paski ciasta i szynki skręć wokół własnej osi.
  2. PieczenieUformowane świderki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zostało ci trochę jajka, możesz posmarować nim wierzch przekąski. Piecz ją ok. 10-15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza, aż się zrumieni.

Jak udekorować świderki z ciasta francuskiego?

Jeśli chcecie, by przekąskowe świderki jeszcze lepiej się prezentowały i smakowały, możecie dołożyć posypkę. Po ułożeniu na blasze możecie posypać je startym parmezanem albo posmarować jajkiem i posypać np. kminkiem, gruboziarnistą solą, czarnuszką, makiem czy sezamem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...