Z dwóch składników robię chrupiącą, wytrawną przekąskę. Podstawą jest gotowe ciasto
W domowych zapasach staram się zawsze mieć ciasto francuskie. Gdy najdzie ochota, raz-dwa można z niego przygotować coś smacznego – na słodko lub wytrawnie. Jeśli chodzi o wytrawną przekąskę, oto jedna z najłatwiejszych i najszybszych, jaką można zrobić. Tak naprawdę wystarczy dołożyć do ciasta jeden składnik.
Co dodać do wytrawnej przekąski z ciasta francuskiego?
Sposobów na wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego jest całe mnóstwo. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, co nam przyjdzie do głowy i jakie składniki znajdziemy pod ręką. Z tego ciasta można przygotować formy nadziewane, np. rożki, pierożki i wtedy w jego wnętrzu umieścić kilkuskładnikowy farsz. Można go zrobić np. z wędliny, mięsa z kurczaka, warzyw, sera.
Ja jednak często robię proste przekąski, coś na wzór słonych paluszków. W sumie wtedy nic nie trzeba dokładać do ciasta, ale połączenie go z wędliną czy żółtym serem da bardziej pożywny efekt.
Jak zrobić ekspresowe świderki z ciasta francuskiego?
Przygotowanie tych świderków z ciasta francuskiego nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ciasto trzeba tylko pokroić w paski, na każdym położyć pasek wędliny i całość skręcić wokół własnej osi. By szynka lepiej się trzymała ciasta, warto ją wcześniej posmarować rozkłóconym jajkiem. Tak uformowane świderki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecze ok. 10-15 minut, aż się ładnie zrumienią.
Przepis: Świderki na przekąskę
Wytrawne świderki z ciasta francuskiego i szynki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- ok. 100 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Formowanie świderkówCiasto francuskie rozwiń, posmaruj rozkłóconym jajkiem. Przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Na każdym pasku połóż podobnej szerokości pasek szynki. Paski ciasta i szynki skręć wokół własnej osi.
- PieczenieUformowane świderki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zostało ci trochę jajka, możesz posmarować nim wierzch przekąski. Piecz ją ok. 10-15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza, aż się zrumieni.
Jak udekorować świderki z ciasta francuskiego?
Jeśli chcecie, by przekąskowe świderki jeszcze lepiej się prezentowały i smakowały, możecie dołożyć posypkę. Po ułożeniu na blasze możecie posypać je startym parmezanem albo posmarować jajkiem i posypać np. kminkiem, gruboziarnistą solą, czarnuszką, makiem czy sezamem.