Ogórkową gotuję tak, jak moja babcia. Prosty trik, a zyskuje głęboki smak
Zupa ogórkowa należy do kanonu polskich zup. Jej wyrazisty, kwaśny smak jest nie do podrobienia i sprawia, że potrawa szybko znika z talerzy. W mojej rodzinie zawsze przyrządzało się ją w ten sam sposób. Ja i moja mama robimy ją tak, jak babcia. Jeden prosty trik, a zupa zyskuje głęboki smak.
Jak przygotować ogórki do zupy?
Zupę ogórkową gotuje się z dodatkiem ogórków kiszonych. Najlepsze są te domowe, o przyjemnym, naturalnym smaku. Przed dodaniem do zupy należy je rozdrobnić. Ja zwykle ścieram je na tarce o dużych oczkach, choć można je też drobno posiekać. Potem warto zastosować trik mojej babci, a mianowicie podsmażenie ogórków na maśle. Dzięki temu zupa zyskuje głęboki smak i niepowtarzalną aksamitność. Gdy parę razy dodałam do zupy po prostu starte ogórki, nie smakowała tak dobrze, jak ta babcina.
Jak zrobić pełną smaku zupę ogórkową?
Przygotowanie zupy ogórkowej zaczynam od ugotowania wywaru. Zwykle szykuję go na kawałku wieprzowiny, np. kawałku żeberka czy łopatki wieprzowej. Mięso gotuję z dodatkiem warzyw, aż wywar będzie esencjonalny. Wtedy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, a dopiero gdy zmiękną, podsmażone, kiszone ogórki. Teraz zupę gotuję ok. 10 minut, a potem zaprawiam ją śmietaną i mąką. Gdy się podgotuje, całość doprawiam do smaku i obficie posypuję koperkiem. To najlepszy dodatek do ogórkowej!
Przepis: Babcina zupa ogórkowa
Zupa z dodatkiem kiszonych ogórków o tradycyjnym smaku
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g żeberek wieprzowych
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 4-5 ziemniaków
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 łyżka masła
- 100 g śmietany
- 1 łyżka mąki
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMięso opłucz, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, aż się zagotuje. Usuń szumowiny, gotuj ok. 20 minut. Dodaj przekrojoną na pół cebulę oraz marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie i listek laurowy oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 20 minut, aż powstanie esencjonalny wywar.
- Dodawanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wrzuć do zupy. Gotuj, aż zaczną mięknąć. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach, przesmaż je na maśle, dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut. Śmietanę rozmieszaj z mąką i częścią gorącego wywaru, wlej do zupy, wymieszaj, gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekanym koperkiem.
Zupa ogórkowa – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, które warto wykorzystać, gotując ogórkową.
- Wywar na zupę ogórkową można też ugotować na mięsie drobiowym, np. skrzydłach kurczaka, skrzydle indyczym czy porcji rosołowej z kaczki.
- Ziemniaki do zupy należy dodać przed ogórkami. Inaczej trudno będzie je ugotować do przyjemnej miękkości. Kwas bowiem spowalnia mięknięcie tego warzywa.
- Jeśli zupa wyjdzie za kwaśna, warto dodać do niej trochę cukru. Gdy zbyt łagodna, dobrze jest wlać do niej trochę soku z kiszonych ogórków.